На Черкащині в Іллінській церкві шукають поховання Богдана Хмельницького

12:56, 03.09.2019
На Черкащині в Іллінській церкві шукають поховання Богдана Хмельницького

На Черкащині у Суботові Чигиринського району в Іллінській церкві розпочалися археологічні дослідження пустот, які зафіксував геосканер восени минулого року.

 

Археологи та науковці припускають, що це може вказувати на ймовірне поховання Богдана Хмельницького, повідомляє UA:Черкаси.

 

Як розповідає завідувач кафедри реставрації Львівської політехніки Микола Бевз, якого залучили до робочої групи, аби дослідити архітектуру церкви та пустоти всередині стін та підлоги, дозвіл на проведення таких робіт надало Міністерство культури 27 серпня. Відтак, у Суботові проводять точні виміри місцезнаходження об’єкту.

 

"Це невеликі дослідження для перевірки аномалій, які виступають в самій будівлі, тому що тут є зміщення окремих деталей. Тут використовується найсучасніша апаратура, частково вона є з Львівської політехніки, частково з київських інституцій і цією технікою ми вивчаємо об’єкт", – уточнює Микола Бевз.
 

Прилад зафіксував пустоти у стінах та підлозі на глибині 6 метрів, що може свідчити про ймовірне поховання Богдана Хмельницького, розповідає протоієрей Володимир Гладковський. 


"То є результати того сканування, до чого хочуть, шукають як туди добратися, щоб був туди якийсь спуск. Видно оці дві точки і як на мене – це чітко контур труни", - вважає Гладковський.

 

Аби побачити чи є на місці, зафіксоване геолокатором поховання, дослідники планують зробити отвір у підлозі та запустити всередину інспекційну камеру.

 

Зі слів завідувачки відділом «Суботівський історичний музей» Надії Кукси, нинішні розвідки у Іллінській церкві наближують до розгадки таємниці, де саме похований гетьман.

 

"Ми сподіваємся, що вчені зроблять певні висновки і дослідження будуть продовжені. Можливо і будуть виявлені рештки Богдана Хмельницько в нашому храмі", – наголошує пані Надія.

 

До слова, робота археологів не вплине на проведення служби в церкві. 

 

Як повідомляла УМ, у Полтавській області на древньому Більському городищі у селищі міського типу Котельва археологи знайшли золото та зброю скіфів.