Український бард Василь Жданкін загинув в ДТП

08:59, 03.09.2019
Український бард Василь Жданкін загинув в ДТП

У рідному Кременці, що в Тернопільській області, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди загинув володар гран-прі фестивалю "Червона рута" 1989 року легендарний український кобзар Василь Жданкін, пишуть знайомі загиблого у Фейсбуці.

 

В останні роки співак облюбував їзду на скутері, його часто можна було побачити за кермом у місті чи дорогою на дачу.

 

 

2 вересня 2019 року, приблизно біля 20 години вечора легкова машина збила його на смерть за кількасот метрів від домівки.

 

Василеві в травні сповнився 61 рік ... 

 

"У підручниках з історії України Василь Жданкін фігуруватиме, як перший виконавець майбутньої головної пісні країни на великому концерті. Надзвичайно на той час забороненої – нашого Державного Гімну «Ще не вмерла Україна!» В дуже драматичний момент вона ним була на фестивалі ”Червона рута” у вересні 1989 року заспівана", - пише Михайло Маслій.

 

Український бард, кобзар, бандурист Василь Жданкін народився 23 травня 1958 року у станиці Гурмай Краснодарського краю на Кубані. Згодом переїхав в Україну, де навчався у Львівській консерваторії та закінчив диригентський факультет Рівненського інституту культури.

 

Восени 1989 року на фінальному концерті фестивалю "Червона Рута" вперше публічно виконав гімн "Ще не вмерла Україна". Його знали як власника унікального голосу. Він співав у складі знаменитого львівського кабаре кінця 80-х – початку 90-х років "Не журись!" разом із Віктором Морозовим, Тарасом Чубаєм, Стефком Оробцем.

 

З початку 90-х років минулого століття концертував як кобзар не тільки по Україні, а й по усьому світу.