Росія може видати засуджених Балуха, Гриба, Карпюка, Клиха та Кольченка Україні

12:54, 21.08.2019
Росія може видати засуджених Балуха, Гриба, Карпюка, Клиха та Кольченка Україні

П'ятьох громадян України, засуджених за різні злочини в РФ і доставлених до московського слідчого ізолятора (СІЗО) "Лефортово", може бути видано на батьківщину для відбування покарання, повідомило "Інтерфаксу" інформоване джерело.

 

"Щодо етапованих до Москви п'ятьох засуджених вирішується питання про видачу їх Україні для відбування покарання, призначеного судами в РФ", - сказав співрозмовник агентства.

 

Він зазначив, що "наразі обговорюється формат цієї процедури".

 

"Інтерфакс" не має в своєму розпорядженні офіційного підтвердження цієї інформації.

 

Напередодні правозахисний центр "Меморіал" повідомив, що засуджених у РФ п'ятьох громадян України перевели з виправних колоній до слідчого ізолятора "Лефортово" в Москві.

 

Можливого швидкого обміну утримуваними особами між РФ та Україною не виключає і директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков. "Крім цього, можливі зрушення в гуманітарній сфері. Не здивуюся, якщо в найближчі тижні відбудеться обмін утримуваних осіб. (...) І моряків теж. Хоч це і не питання нормандського формату, а скоріше двосторонніх відносин Росії та України, як і вся ця азовсько-керченська історія", - сказав Чеснаков в інтерв'ю виданню "Актуальні коментарі".

 

За даними центру "Меморіал", 20 серпня у СІЗО "Лефортово" прийняли передачі для Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха та Олександра Кольченка. На думку правозахисників, це свідчення того, що всі зазначені особи перебувають в установі.

 

Як повідомляла УМ, фермер Володимир Балух після анексії Криму Росією відмовився від російського громадянства. Ще взимку 2013 року він вивісив прапор України на своєму будинку, а пізніше, після лютневих розстрілів на Майдані, прикріпив на будинок табличку «Вулиця героїв Небесної сотні».
 

За сфабрикованими звинуваченнями наприкінці 2016 року його затримали співробітники ФСБ Росії — вони «знайшли» (фактично — підкинули) на горищі його будинку патрони та тротилові шашки. «Ручний» суд в анексованому Росією Криму засудив Володимира до п’яти років позбавлення волі. 

 

Український політв’язень Микола Карпюк «вибув» з російської в’язниці «Володимирський централ».

 

в Росії Миколу Карпюка та Станіслава Клиха звинуватили у тому, що вони нібито воювали в 1994-1995 роках проти армії Росії на стороні президента Ічкерії Джохара Дудаєва.
 

Чоловіків у 2016 році російська правозахисна організація "Меморіал" визнала політв’язнями.
 

Під час розслідування російські силовики катували затриманих, вибивали зізнання. Микола Карпюк та Станіслав Клих своєї провини не визнали.
 

Однак їх засудили до тривалого ув’язнення: Миколі Карпюку дали 22 з половиною роки ув’язнення, Станіславу Клиху - 20.
 

Нагадаємо, Станіслав Клих оголошував голодування на підтримку Олега Сенцова та для звільнення політв’язнів Кремля, однак його вчергове відправили із в’язниці до психіатричної лікарні.

 

Олександр Кольченко - активіст з Криму, який 2014 року брав участь у мітингах проти окупації півострову Росією.
 

16 травня 2014 року заарештований у Сімферополі за звинуваченням у підпалі офісів "Єдиної Росії" і "Російської общини Криму" та підготовці вибуху біля меморіалу Вічного вогню. 23 травня вивезений до Москви.
 

Також Кольченка звинувачують у належності до організації "Правий сектор", а також у змові з Олегом Сенцовим, Геннадієм Афанасьєвим і Олексієм Чернієм з метою скоєння терористичних актів.
 

Олександр Кольченко не йшов на співпрацю з російським слідством і заперечував власну провину.
 

25 серпня 2015 року судом Ростова-на-Дону Олександр Кольченко був засуджений до 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

 

До українців, яких утримують в Росії, не пустили українську омбудсвумен Людмилу Денісову. Вона намагалася потрапити і до Миколи Карпюка.