Кримська правозахисна група просить писати листи українському політв’язню Володимиру Балуху

13.08.2019
Із моменту початку російської військової агресії в Криму та на Донбасі у 2014 році більше 50 громадян України опинилися у російських тюрмах за надуманими звинуваченнями.
 
 
Частину з них безпідставно утримують у російських СІЗО, а дехто вже отримав чималі тюремні терміни.
 
 
Серед них — Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Микола Карп’юк, Станіслав Клих, Володимир Балух та інші. 
 
Один із бранців Кремля — Володимир Балух — фактично зневірився за ґратами, адже в російській колонії у Тверській області з ним поводяться грубо та упере­джено.
 
За безпідставними надуманими звинуваченнями та формальними приводами кримчанина, який не зрікся України, безліч разів відправляли до штрафного ізолятора (в тому числі за «провини», які навіть не передбачають такого покарання), і наразі він знову в «холодній»: днями Володимира закрили у СІЗО на 15 діб. 
 
За словами правозахисників, Володимира Балуха перед СІЗО утримували у приміщенні камерного типу, куди його помістили на шiсть місяців, бо він нібито є «злісним порушником внутрішнього розпорядку». 
 
Кримська правозахисна група (КПІ) вкотре забила на сполох: перебуваючи у важких умовах російської колонії, Володимир Балух бореться за свободу, людську гідність і Україну, але у нього вже майже не залишилося сил «воювати» за своє життя. Вони наголошують: йому дуже потрібна підтримка українського народу і міжнародної спільноти.
 
У КПГ просять усіх небайдужих написати Володимиру листа, який можна відправити через російську систему «ФСИН-письмо», набравши https://fsin-pismo.ru/client/app/letter/create. У графі «Выбрать регион» необхідно зазначити «Тверская область», а у графі «Выберите учреждение» вказати «ИК-4 Торжок».
 
Листи слід надсилати на ім’я Балуха Володимира Григоровича, 1971 року наро­дження, обов’язково вказавши функцію, яка дає можливість відправити зворотну відповідь. Щоб українець отримав листи, їх рекомендують писати російською мовою й уникати речень і фраз, які російська влада може трактувати як «екстремістські».
 
Нагадаємо, фермер Володимир Балух після анексії Криму Росією відмовився від російського громадянства. Ще взимку 2013 року він вивісив прапор України на своєму будинку, а пізніше, після лютневих розстрілів на Майдані, прикріпив на будинок табличку «Вулиця героїв Небесної сотні».
 
За сфабрикованими звинуваченнями наприкінці 2016 року його затримали співробітники ФСБ Росії — вони «знайшли» (фактично — підкинули) на горищі його будинку патрони та тротилові шашки. «Ручний» суд в анексованому Росією Криму засудив Володимира до п’яти років позбавлення волі. 
 
Балух свою провину не визнав і на знак протесту неодноразово оголошував голодування. Останнє припинив на початку липня цього року, добившись виконання своєї вимоги — 5 липня його відвідав український консул. Тоді ж він написав у листі координатору Кримської правозахисної групи Ользі Скрипник i у відчаї зазначив: «Об’єктивно, єдиним шансом вийти звідси живим вважаю обмін».