Екс-главу НКРЕКП Дмитра Вовка оголошено в міжнародний розшук

07:34, 21.08.2019
Екс-главу НКРЕКП Дмитра Вовка оголошено в міжнародний розшук

Колишній голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк оголошений у міжнародний розшук.

 

Про це повідомляє спеціалізована антикорупційна прокуратура у Facebook

 

"Зважаючи на те, що підозрюваний перебуває за межами України та не з’являється на виклик слідчих, його було оголошено у міжнародний розшук",- йдеться в повідомленні

 

Зазначається, що з боку Вовка наявні й інші ризики перешкоджання слідству - вплив на учасників процесу, можливість знищення доказів у справі, а також можливість перешкоджання провадженню іншим чином.

 

У  прокуратурі кажуть, що з огляду на обґрунтованість підозри прокурор наполягав на обранні екс-голові комісії запобіжного заходу у вигляді арешту. Проте суд відмовив у задоволенні клопотання держобвинувача.

 

САП збирається подати апеляцію на рішення суду.

 

Як повідомляла УМ, 20 серпня Солом’янський райсуд Києва відмовився арештувати Дмитра Вовка, підозрюваного у так званій справі "Ротердам+".

 

На суді його адвокат Ірина Одинець спростовувала перебування Вовка у міжнародному розшуку. Дмитро Вовк очолював НКРЕКП з 30 грудня 2014 року по 30 травня 2018 року.

 

У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

 

Згідно з новою методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".
Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

 

8 серпня Національне антикорупційне бюро України оголосило ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули “Роттердам+”, підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

 

Зокрема, йдеться про ексголову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП); чинного директора ДП «Оператор ринку» (на момент запровадження «Роттердам+» – член НКРЕКП); начальника відділу НКРЕКП; керівника управління НКРЕКП;  заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключового оператора ринку теплогенерації України; директора департамента однієї з компаній зазначеної групи, поінформували в Антикорупційному бюро.

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме 50 млн грн застави для одного з фігурантів справи щодо запровадження так званої формули «Роттердам+».  йдеться про директора ДП "Оператор ринку" колишнього члена НКРЕКП Володимира Євдокімова.

 

 

Раніше детективи Національного антикорупційного провели обшуки в офісі фінансової групи компаній.


 

НАБУ не знайшло документального підтвердження того, що вугілля в Україну за формулою "Роттердам+" потрапляло морем з Роттердама в заявлених обсягах.

 

Вовк назвав справу "Роттердам+" "розкрученою медійно-юридичною бульбашкою та заявив про "політичний характер переслідування" його особисто і колег.