САП просить 50 млн застави за підозрюваного у справі «Ротердам+»

14:29, 09.08.2019
САП просить 50 млн застави за підозрюваного у справі «Ротердам+»

Володимир Євдокімов

Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме 50 млн грн застави для одного з фігурантів справи щодо запровадження так званої формули «Роттердам+».

 

Про це керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький сказав на пресконференції в Укрінформі.

 

 

“Одного підозрюваного вчора було затримано. Зараз, я думаю, в ці хвилини триває засідання у Солом’янському суді з обрання запобіжного заходу. Там заставу ми просимо 50 мільйонів,це член НКРЕКП. Це тримання під вартою із альтернативою, як цього вимагає КПК”, – сказав Холодницький.

 

За його словами, решту підозрюваних не затримали, оскільки вони перебувають за кордоном. Всього нараховується шість підозрюваних осіб, за словами Холодницького.

 

“Щодо них розпочато нормальний кримінальний процес, тобто їм оголошено підозри і їх викликано до детективів на вівторок-середу прийти. У випадку неявки будемо вживати заходи для їхнього розшуку”, – скарав керівник САП.

 

Водночас, як повідомив директор НАБУ Артем Ситник  деякі фігуранти уже більше 7 місяців перебувають за межами України, але при цьому активно пишуть у Facebook.

 

"Тому ми їх запрошуємо до співпраці. Приїжджати і проводити процесуальні дії, а не медійні"., - наголосив Ситник.

 

У САП УП уточнили, що йдеться про директора ДП "Оператор ринку" колишнього члена НКРЕКП Володимира Євдокімова.

 

Холодницький додав, що прокурори "з нетерпінням очікують позиції сторони захисту". 

 

Як повідомляла УМ, 8 серпня Національне антикорупційне бюро України оголосило ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п’ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули “Роттердам+”, підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

 

Зокрема, йдеться про: ексголову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП); чинного директора ДП «Оператор ринку» (на момент запровадження «Роттердам+» – член НКРЕКП); начальника відділу НКРЕКП; керівника управління НКРЕКП;  заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключового оператора ринку теплогенерації України; директора департамента однієї з компаній зазначеної групи, поінформували в Антикорупційному бюро.

 

За даними НАБУ, одного з підозрюваних – ексчлена НКРЕКП – затримали. Місце місцезнаходження ще чотирьох – ексголови НКРЕКП та топменеджерів групи компаній наразі невідомо.

 

Раніше детективи Національного антикорупційного провели обшуки в офісі фінансової групи компаній.