"Муніципальнаї охорона" мітингує у зв'язку з розслідуванням АМКУ

15:23, 20.08.2019
"Муніципальнаї охорона" мітингує у зв'язку з розслідуванням АМКУ

Представники комунального підприємства (КП) "Муніципальна охорона" вийшли на протест до будівлі Антимонопольного комітету України (АМКУ) у зв'язку з розглядом справи щодо порушення конкурентних умов на ринку охоронних послуг Києва.

 

"Київське обласне територіальне відділення АМКУ відкрило справу щодо антиконкурентних дій Київради, що полягають у наданні КП "Муніципальна охорона" переваг, які ставлять його в привілейоване становище щодо конкурентів, що призводить до обмеження конкуренції на ринку охоронних послуг у Києві", - написав голова АМКУ Юрій Терентьєв на своїй сторінці в Facebook у вівторок.

 

Як він зазначив, представники "Муніципальної охорони", які беруть участь у вівторок у мітингу біля АМКУ, вважають, що розслідування "замовили конкуренти"... яких у них, на думку місцевої влади, немає".

 

Голова Київського обласного територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький, у свою чергу, повідомив про зустріч із представниками КП, що відбулася у вівторок.

 

"Вийшов, зустрівся з представниками КП "Муніципальна охорона". Поговорили. Аргументи представників почув, але погодитись з ними не можу. Доніс свою позицію: чесна конкуренція, в т. ч. на ринку охоронних послуг, має бути забезпечена", - написав він у Facebook, не уточнивши деталей розмови.

 

Раніше АМКУ повідомило про проведення дослідження щодо додержання органами місцевого самоврядування, їхніми виконавчими органами та муніципальними караулами (муніципальними охоронними підприємствами) законодавства про захист економічної конкуренції на ринку охоронних послуг у територіальних межах Києва та Київської області.

 

"За результатами проведеного дослідження встановлено, що ринок охоронних послуг у Києві є конкурентним. При цьому всі суб'єкти господарювання, які мають ліцензії на провадження охоронної діяльності, є конкурентами на цьому ринку, оскільки жодним нормативно-правовим актом не встановлено обмежень надання охоронних послуг залежно від того, чи належить об'єкт охорони до комунальної чи приватної власності", - йдеться в повідомленні АМКУ.

 

При цьому, згідно з повідомленням, своїм рішенням від 20 грудня 2018 роки № 532/6583 Київрада створила для КП "Муніципальна охорона" привілейоване становище на столичному ринку охоронних послуг, надавши підприємству певний перелік об'єктів для охорони.

 

Ще одну перевагу перед конкурентами КП "Муніципальна охорона" отримало у вигляді покриття частини витрат за рахунок бюджету Києва, тоді як в інших підприємств такого фінансування немає.

 

Отже, АМКУ визнав, що дії Київради містять ознаки порушення, передбачені абз. 7 ч. 2 ст. 15 закону "Про захист економічної конкуренції". У зв'язку цим адміністративна колегія Київського обласного територіального відділення АМКУ 8 серпня 2019 року розпочала розгляд відповідної справи.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський звільнив першого заступника голови Антимонопольного комітету України - державного уповноваженого Марію Ніжнік.

 

На посаду в АМКУ претендує донька викладача Зеленського.