СБУ затримала ізраїльського «короля наркоінтернету», який втік під час екстрадиції

10:16, 17.08.2019
СБУ затримала ізраїльського «короля наркоінтернету», який втік під час екстрадиції

(facebook.com/amos.silver)

В Умані затримали засновника мережі з поширення наркотиків TeleGrass Амоса Дов Сільвера.

 

Напередодні "король наркоінтернету" втік від українських правоохоронців у київському аеропорту прямо перед депортацією до Ізраїлю.

 

Інформацію про затримання BBC News Україна повідомив керівник СБУ Іван Баканов.

 

"Це правда, його затримали", - сказав він.

 

За даними спецслужби, найближчим часом Дов Сільвера екстрадують з України.

 

Також правоохоронці затримали трьох працівників СБУ, яких підозрюють у допомозі втечі наркоторгівця з аеропорту "Бориспіль".

 

Блогер Юрій Бутусов написав у Facebook, що Амоса Дов Сільвера знайшли в Умані.

 

"Сьогодні вночі не спали багато керівників у Службі", - сказав він.

 

Як повідомляла УМ, Служба безпеки підтвердила втечу з-під охорони працівників відомства засновника віртуальної мережі збуту наркотиків Telegrass Амоса Дова Сільвера, якого мали екстрадувати в Ізраїль.

 

"СБУ проводить службове розслідування за фактом втечі із приміщення міжнародного аеропорту "Бориспіль" громадянина Ізраїлю Амоса Дов Сільвера під час проведення екстрадиційних процедур", — йдеться у повідомленні.

 

Також СБУ відсторонила від виконання обов’язків тих працівників, які охороняли "наркокороля".

 

У відомстві додали, що їхні працівники розшукують втікача.

 

СБУ супроводжувала Сільвера в аеропорту "Бориспіль", звідки його мали екстрадувати до Ізраїлю, але "наркобарону" вдалося втекти.

 

За повідомленням DW, в аеропорту з чоловіка зняли електронний браслет, він пройшов паспортний контроль і зник у зоні магазинів Duty-Free. Ізраїльські правоохоронці зазначили, що разом з українськими колегами розшукують втікача.

 

Водночас у Прикордонслужбі України заявили в коментарі Укрінформу, що Дов Сільвер не проходив паспортний контроль.

 

"Він не підходив навіть до лінії паспортного контролю. В якій зоні аеропорту міг зникнути даний громадянин, прикордонникам невідомо, адже прикордонна перевірка проводиться останньою. До неї він не дійшов", — сказали у відомстві.

 

Амос Дов Сільвер - активіст руху за легалізацію марихуани. Він має подвійне громадянство США та Ізраїлю. У березні 2019 року був заарештований в Києві за запитом влади Ізраїлю. Там його звинувачують в керуванні злочинною організацією, яка налагодила масовий збут наркотичних речовин.

 

2017 року він створив мережу для поширення марихуани TeleGrass, яка працювала в Telegram. За даними ізраїльської поліції, через мережу також продавали кокаїн і екстазі.

 

В інтерв'ю ізраїльській газеті Haaretz він розповідав, що розглядає TeleGrass в першу чергу як ідеологічний проєкт - "крок на шляху до легалізації марихуани".

 

В Ізраїлі він мав проблеми з законом. Його заарештовували за торгівлю марихуаною, а його водійські права анулювали після того, як він зізнався психіатру, що курив за кермом.

 

10 березня 2019 року Дов Сільвер повідомив у Facebook, що перебуває у Києві і за допомогою TeleGrass купив коноплю трьох різних сортів. Правоохоронці Ізраїлю і Служба безпеки України повідомляли, що він прилетів до України на переговори з місцевими учасниками нелегального наркобізнесу.

 

Знайомий Сільвера на умовах анонімності розповідав виданню "Страна", що його заманили в Київ обманом. 12 березня його затримали працівники Служби безпеки України.

 

Невдовзі після затримання Сільвера в Києві ізраїльська поліція арештувала 42 особи, які були пов'язані з TeleGrass. Сайт платформи припинив роботу.

 

У липні Шевченківський районний суд Києва відхилив скаргу його адвокатів на рішення Генпрокуратури про його екстрадицію до Ізраїлю. Пізніше Київський апеляційний суд відпустив його під домашній арешт.