На Полтавщині археологи знайшли скіфське золото

14:38, 13.08.2019
На Полтавщині археологи знайшли скіфське золото

(фото: пресслужба Полтавської облдержадміністрації)

У Полтавській області на древньому Більському городищі у селищі міського типу Котельва археологи знайшли золото та зброю скіфів.


Про це повідомляє пресслужба Полтавської облдержадміністрації.

 

«Найголовніше навіть не те, що археологи знайшли артефакти VI століття до нашої ери, а те, що поховання не було пограбоване. В ньому все залишилося точно так, як і 2600 років тому», — заявила директорка Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.

 

 

Розкопки кургану могильника «Скоробір» на території Історико-культурного заповідника «Більськ» розпочались минулого тижня.

 

«Сам курган невисокий, без насипу, тому його виявили за допомогою геофізичної зйомки. І що найцікавіше — він залишився не пограбованим. Навіть німці під час Другої світової війни до нього не дісталися. Хоча вивозили з Більська артефакти разом із землею», — заявив директор історико-культурного заповідника Ігор Корост.

 

 

Зокрема, на місці розкопок археологи знайшли керамічний посуд (черпаки, чашки), велике блюдо з каменю, бронзове дзеркало, бронзовий браслет, намистини (бурштин, кришталь, сердолік), золоті прикраси (сережки, головний убір).

 

«Розмір і вагу золотого головного убору ми не визначимо, доки не піднімемо його з землі. Але й зараз видно, що річ унікальна. Це не просто фрагмент, а цілісний головний убір в два яруси з трьома видами золотих бляшок і скроневими сережками. А браслет, який був на руці у померлої, такий мініатюрний, значить — жінка була худенькою маленькою, ймовірно, підлітком», — розповіла директор музею археології ХНУ, кандидат історичних наук і керівник експедиції Ірина Шрамко.

 

 

Згідно з інформацією, це вже четверте знайдене археологами з 1906 року нерозграбоване поховання на згаданому городищі.