Зеленський вимагає звільнень у Нацполіції, СБУ, прокуратури та лісгоспу в Житомирській області через бурштинові схеми

14:01, 12.08.2019
Зеленський вимагає звільнень у Нацполіції, СБУ, прокуратури та лісгоспу в Житомирській області через бурштинові схеми

Президент Володимир Зеленський вимагає звільнення начальника Служби безпеки України в Житомирській області та інших посадовців поліції та прокуратури в Житомирській області через бурштинові схеми.

 

Про це заявив Зеленський під час офіційного візиту в Житомирську область.

 

 

За даними глави держави, проблема незаконного видобутку бурштину загострилася у 2014 році, а керівник Національної поліції Сергій Князєв доповів, що боротьба з цим важлива для Волинської, Житомирської та Рівненської областей.

 

"Ми почнемо працювати по всіх прізвищах у цих трьох областях, щоб вони збирали свої речі і змінили адресу свого існування, змінили країну свого життя .це буде найм'якший варіант. У цій схемі і Нацполіція, і Служба безпеки, і таке інше. У Житомирській області, я так розумію Олевський і Овруцький райони. Керівників райвідділів поліції я дуже прошу звільнити", - заявив Зеленський.

 

Князєв у відповідь промовив: "Зробимо". У залі додали, що проблема є і в Коростенському районі, – начальник Нацполіції пообіцяв розібратися комплексно.

 

Зеленський також спитав керівника поліції області: "Що у вас відбувається в області?". Той відповів, що йде боротьба з незаконним видобутком бурштину.

 

"Вам приємно, що про вашу поліцію кажуть, що "всі теж у схемі"?, - зазначив президент.

 

Начальник поліції області відповів, що викрили начальника Олеського району, та й загалом результати діяльності за останні 3 роки покращилися: "Ми майже припинили масовий видобуток. Зупинити практично нереально, бо треба дуже великі сили".

 

Зеленський перервав його: "Я вам не вірю. Я буду говорити з керівником. Я теж вам рекомендую дуже покинути свою посаду. Я буду говорити з паном Князєвим. За 4 роки ви кажете, ви припинили, – а в нас є економічні висновки, що ви тут припинили, хто припинив. Знаючи, що ми прилітаємо, припинили. Ну, і про польську біржу – окремо, якщо хочете, послухайте... Може, ви й нормальна людина і у схемі не були, але ви не можете нічого зробити з піратами бурштиновими".

 

Голові Служби безпеки в області президент теж сказав: "Служба безпеки теж у цій схемі".

 

Відповідь, що СБУ працює і управління вилучило понад 13 тонн бурштину, Зеленського не з задовольнила: "Ми змінимо голову Служби безпеки у Житомирській області. Я хотів би, щоб Іван Геннадійович Баканов розглянув іншу кандидатуру"

 

Почувши, що прокурор області у відпустці, президент заявив: "У якій відпустці? За межами України? А коли відпустка почалася? А є заява з датами? Я хочу побачити, коли він пішов у відпустку. А ви можете нам доповідь з приводу бурштину і тих прокурорів, хто кришує?".

 

Заступник керівника обласної прокуратури заявив, що прокуратура протидіє незаконному видобутку бурштину, а Зеленський зупинив його словами: "Ви повинні знати що відбувається. Дякую".


Президент Володимир Зеленський також змусив керівника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрія Курінського написати заяву про звільнення за власним бажанням.

 

"Доброго дня. Ну, ви в цій схемі, мені пишуть. Дивно? Ну як дивно? У мене є статистика, ви в цій схемі, все вирішується через вас. Наклеп? Ким наклеп? Ну, ви нічого не знаєте? Що відбувається в цілому в області. Ви на нас дивитесь, як на… вибачте, не хочу казати, бо в ефірі ми...Нам кажуть, ви в схемі. Ви особисто. О, ще є такий бандит "Пірат" Віктор Олійник. І про нього нічого не знаєте? Не знаєте цю людину навіть? Угу… Зрозумів вас. Ну добре, будемо по-іншому. А дуже хочете працювати? Ви не корисні державі. Не корисні", - сказав Зеленський.

 

Після цього новопризначений голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко розповів, що в області останні 5 років "вакханалія і корупція" і додав, що ініціюватиме аудит усіх лісових господарств області.

 

 

"Ви скільки років працюєте? 5 років. Це все при вас виходить. Розумуєте? Саме 5 років розграбувань. Якщо ви не потрібні державі, можете піти пошукати іншу роботу? Ви можете сам звільнитися? Чи будете, як податківці – вони з однієї області тікають від нас в іншу. Можна домовитись, що звільняєтесь і все. Коли треба? Треба 5 років тому, я вже це зрозумів. Тому треба, якщо можна, завтра. Можна? Так. Дякую вам", - підсумував Зеленський, звертаючись до Курінського.

 

Як повідомляла УМ, 12 серпня Зеленський представив нового очільника Житомирської області Віталія Бунечко.