Штурм будинку експрезидента Киргизстану: загинув спецпризначенець

23:04, 07.08.2019
Штурм будинку експрезидента Киргизстану: загинув спецпризначенець

У результаті штурму резиденції екс-президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва в селі Кой-Таш загинув один боєць спецназу.

 

Про це заявив директор Бішкекського науково-дослідного центру травматології та ортопедії Сабирбек Джумабеков, повідомляє НВ з посиланням на Kloop.

 

За його словами, потерпілий спецназівець отримав несумісні з життям поранення і помер у лікарні. Ще один боєць спецназу перебуває у важкому стані.

 

За даними Міністерства охорони здоров’я Киргизстану, було госпіталізовано 36 постраждалих, з них — 15 силовиків. Постраждалі отримали вогнепальні поранення, закриті черепно-мозкові травми, струс головного мозку.

 

Силовики щонайменше двічі штурмували резиденцію. Спецназ застосував гумові кулі і шумові гранати, над будинком були помічені вертольоти. У Держкомітеті нацбезпеки Киргизстану заявили, що "з боку будинку відстрілюються з вогнепальної зброї".

 

За останніми даними, в село Кой-Таш продовжують стягуватися правоохоронці та прихильники Атамбаєва. 

 

Раніше в резиденції Алмазбека Атамбаєва почалася спецоперація із затримання колишнього президента.

 

Силовики прорвалися у двір і застосували спецзасоби, кілька осіб отримали поранення.

 

Під час штурму біля воріт резиденції сталася пожежа, було чути автоматну чергу.

 

 


В районі Кой-Таша відключили мобільний і телефонний зв’язок, а також електрику.

 

Під час невдалої спроби затримати Алмазбека Атамбаєва в його резиденції в Кой-Таші протестувальники захопили кількох бійців спецназу.

 

 

Видання Kaktus оприлюднило відео зі спецпризначенцями, яких захопили в будинку Атамбаєва.

 

На відео двоє чоловіків у формі сидять на дивані в будинку екс-президента, поки прихильники Атамбаєва голосно про щось сперечаються.

 

Алмазбек Атамбаєв — президент Киргизстану у 2011-2017 роках. У червні парламент позбавив його недоторканості, тож тепер йому загрожує довічне ув’язнення за звинуваченнями у корупції.

 

За версією спеціальної депутатської комісії, експрезидент причетний до корупційних схем при модернізації ТЕЦ Бішкеку, що призвело до аварії на об’єкті у 2018 році, незаконного привласнення земель, а також звільненню кримінального авторитету Азіза Батукаєва. Генпрокуратура підтримала більшість звинувачень — у корупції, незаконному збагаченні, заволодінні земельною ділянкою, звільненні кримінального авторитету та інших корупційних діяннях.

 

Правоохоронці неодноразово викликали Атамбаєва на допит, однак той не з’являвся. Затримання експрезидента очікували ще після зняття з нього недоторканості, однак тоді цього не сталося.

 

Наступником Атамбаєва став Сооронбай Жеенбеков. Спершу в них були дружні стосунки — експрезидент усіляко підтримував кандидатуру свого однопартійця на пост глави держави. Однак згодом давні друзі розсварилися.

 

Як розповіли киргизькі журналісти Громадському, точні причини цьому невідомі, проте це сталося після того, як новий президент Жеенбеков оголосив війну корупціїта розкритикував боротьбу з нею за минулої влади.