Суд по лікарям-хабарниках з Міноборони перенесли аж на кінець року

18:35, 07.08.2019
Суд по лікарям-хабарниках з Міноборони перенесли аж на кінець року

Петра Олексюка в Печерський райсуд прийшли підтримати бойові побратими (фото УМ)

Суддя Печерського районного суді Світлана Смик перенесла на 4 грудня підготовку до розгляду справи лікарів-хабарників Валерія Чернявського та Віктора Наумова, які вимагали 1,5 тисяч доларів у Петра Олексюка, пораненого на фронті ветерана АТО.

 

Перше підготовче засідання у справі тривало менш ніж пів години. Суддя Світлана Смик відразу почала зачитувати клопотання, серед яких були прохання від двох із шести адвокатів обох затриманих перенести засідання, хоча присутні захисники та підозрювані в хабарництві Валерій Наумов та Віктор Чернявський не наполягали припиненні суду.

 

«Він написав аж три аркуші, чому засідання не можна проводити без одного із адвокатів», - прокоментувала суддя дії адвоката, який мав би захищати Валерія Наумова, але не прибув на засідання через участь в іншій справі.

 

З’ясувалося, що інші двоє адвокатів Валерія Наумова не знають про позицію свого колеги щодо перенесення засідання, адже договір із ним нібито був підписаний лише за день до суду, 6 серпня.

 

Після цього Світлана Смик оголосила про рішення відкласти підготовче засідання та перенести його на 4 грудня.

 

На засідання суду прийшли також побратими потерпілого Петра Олексюка, волонтери та громадські активісти, які проводжали суддю із зали вигуками «Ганьба!», адже вирішили, що перенесення розгляду на такий тривалий період через неявку адвоката – неприхована спроба затягнути справу.

 

«Це неповага до бійця АТО. Чітка, артикульована неповага. Петро Олексюк втратив ногу на війні! Він прийшов в ВЛК просити інвалідність! У нього просять хабар! Після цього документується злочин. … Перше засідання по обвинувальному акту назначають через три місяці. На цьому засіданні захисник одного із обвинувачених просить перенести перше засідання. … І суддя переносить засідання на 04 грудня 2019 року. … Це аж через чотири місяці!!! … звичний порядок справ міг би суттєво порушитися, якби АТОвці відклали захист України на чотири місяці.», - прокоментував ситуацію Масі-Мустафа Найєм, захисник Петра Олексюка, який служив із ним у 81-й бригаді.

 

«Звичайно, ми звернемося у ВРП (Вищу раду правосуддя, - ред. «УМ»). І цим не обмежимося», - додав він.

 

Водночас, стало відомо, що засідання 4 грудня може не відбутися через чергову неявку одного із адвокатів.

 

Про це у спілкуванні із журналістами та громадськістю заявив адвокат Валерія Чернявського. Віталій Наум зазначив, що на 4 грудня у нього вже призначено два судових засідання, справа лікарів-хабарників – третя, але вона у нього в пріоритеті, тому він пообіцяв прийти саме на її розгляд.

 

Нагадаємо, 5 грудня 2018 року співробітники Служби безпеки України та прокуратури міста Києва затримали лікаря-експерта Центральної військово-лікарської комісії Міністерства оборони України Валерія Наумова та голову Медико-соціальної експертної комісії міста Києва Віктора Чернявського.

 

За даними слідства, вони хотіли отримати півтори тисячі доларів хабара за встановлення групи інвалідності Петру Олексюку, який під час розвідки у «сірій зоні» настапив на російську міну ПМН-2 поблизу селища Тарамчук на Донеччині.

 

Під час обшуків правоохоронці вилучили понад 130 тисяч доларів, а також медичну документацію 26 АТОвців, до кожного із пакетів документів яких було прикріплено конверт із грішми: від 400 до декількох тисяч доларів у кожному. Правоохоронці стверджували, що ці конверти є доказом системного хабарництва при встановленні груп інвалідності військовослужбовцям.
Валерія Наумова та Віктора Чернявського у грудні 2018 року уникли СІЗО: кожен із них зміг внести близько 2 мільйонів гривень застави.