Заробітки на поранених: як лікарі Міноборони збирали тисячі доларів за групу інвалідності

11.12.2018
Заробітки на поранених: як лікарі Міноборони збирали тисячі доларів за групу інвалідності

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

У Києві лікарі Міністерства оборони налагодили схему збору «данини» з поранених на війні за присвоєння законної групи інвалідності.

 

Випадок вимагання хабара був зафіксований співробітниками Служби безпеки України завдяки пораненому під Оленівкою Петру Олексюку.

 

З 25-річного хлопця вимагали 1,5 тисячі доларів за встановлення 3-ї групи інвалідності, хоча він мало не втратив ногу через заборонену протипіхотну міну, а відтак мав право на 2-гу групу.

 

У результаті спецоперації СБУ були затримані двоє причетних до «схеми» збору данини — Валерій Наумов, лікар-експерт Центральної військово-лікарської комісії Міністерства оборони, та Віктор Чернявський, голова Медико-соціальної експертної комісії №1 міста Київ.

 

Під час обшуків у різних приміщеннях підозрюваних правоохоронці вилучили 130 тисяч доларів. При цьому фахівці СБУ вилучили 20 справ бійців, до яких були прикріплені конверти з грошима.

 

Нині Наумов та Чернявський перебувають під арештом тривалістю 60 діб. Їм інкримінують частину 3 статті 368 Кримінального кодексу України — хабарництво у великих розмірах, за якою обом загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

На милицях по кабінетах Києва

Студент Нацiонального університету iменi Т. Шевченка Петро Олексюк пішов на фронт добровольцем одразу після Майдану, він чесно воював, аж поки не отримав поранення 9 травня 2017 року.
 
Вибухом забороненої російської міни ПМН-2 йому відірвало п’яту, роз­трощило кістки правої ноги та ступні.
 
У державних шпиталях Мін­оборони хлопцеві, який пройшов iз військовою частиною А 0641 поблизу Донецька всі «найгарячіші дні» січня 2015 року, пропонували лише один варіант — ампутацію.
 
Однак він не погодився. І завдяки волонтерам iз Peoples Project  отримав шанс стояти на своїх ногах — Петру зібрали понад 35 тисяч доларів на порятунок ноги в приватній клініці.
 
Хлопець пережив понад 25 операцій: йому нарощували кістку та пересаджували шкіру, щоб врятувати гомілку та стопу.
 
Понад півтора року Петро Олексюк провів на лікарняному ліжку, проте саме той факт, що він може стояти на своїх двох, а не погодився на ампутацію ноги, дав привід лікарям iз Міноборони затягувати з документами на інвалідність.
 
Коли хлопець зібрав усі довідки, що підтверджують безповоротну втрату частини стопи, звернувся до Центральної військово-лікарської комісії Міноборони, яка, в свою чергу, мала направити документи на розгляд Медико-соціальної експертної комісії Києва.
 
Збиткуватися з хлопця на милицях почали відразу, відправляючи по кабінетах та розказуючи, що його документи «забракувала» МСЕК. 
 
З’ясовувати, що ж не так iз документами, Петро Олексюк відправився до голови Центральної військово-лікарської комісії Романа Шевчука, який і направив його до свого підлеглого, лікаря-експерта Валерія Наумова. 
 
Той зробив вигляд, що перегляне документи, і сказав за кілька днів прийти до нього ще раз, а сам одразу подзвонив батькам фронтовика та запросив на «зустріч», щоб владнати це питання «по-людськи».

1500 доларів за документи з інвалідності

Приховувати свої наміри Валерій Наумов довго не став. Він повідомив батькові Петра прайс: встановлення тре­тьої групи інвалідності в Києві «коштує» 1,5 тисячі доларів.
 
Після цього батько та син, які разом служили у розвідці 90-го батальйону 81-ї бригади, звернулися до Служби безпеки України, адже платити хабарі — не в їхніх правилах.
 
Коли Віктор Наумов отримав конверт iз грішми, справа з оформлення інвалідності відразу рушила з місця. Довідку МСЕК оформили на найближчому засіданні, перед цим запропонувавши вибір — третя група довічно або друга на два роки. 
 
Коли документи були у хлопця на руках, правоохоронці влаштували обшуки на роботі та вдома у підозрюваних. Загалом під час спецоперації вилучили суму в різній валюті, еквівалентну 130 тисячам доларів.
 
Слідчі переконують, що це гроші, зібрані системним збором «данини» з поранених. Зокрема, вдома у Валерія Наумова були медичні документи АТОвців, які теж оформлювали інвалідність, а до них були прикріплені конверти з грошима.

Виправдання підозрюваного

Інші подробиці виявилися під час обрання запобіжного заходу в Оболонському суді міста Києва. Підозрюваний лікар МСЕК Валерій Наумов розповідав судді, що вилучені гроші він чесно зібрав на лікування сина, який страждає від проблем iз серцем. 
 
Операція для дитини нібито коштує близько 130 тисяч доларів, які він відкладав із зар­плати, отримував від невеликого бізнесу з ремонту автівок та завдяки приватним консультаціям АТОвців, які мають проблеми зі здоров’ям. Адже він — лікар-психіатр, тож розуміється на поведінці воїнів, що повернулися з фронту.
 
Прокурори також виявили, що пан Наумов в останні роки багато мандрував Європою: Чехія, Німеччина, Франція — в його особистому списку «безвізу». На що підозрюваний пояснив: їздив, бо шукав клініку, яка врятує дитину, однак відмовили всі, окрім бельгійської, але й там справа не вирішена.
 
Відповіді на запитання, звідки родині лікаря відома сума за операцію, яку так і не погодились робити, не прозвучало. Натомість адвокат Валерія Наумова визнав, що його підзахисний двічі брав конверт iз грішми в батька пораненого.
 
Спочатку взяв, а потім, на прохання Павла Олексюка, повернув і за кілька днів узяв ці ж гроші знов — саме так правоохоронці фіксували факт вимагання та одержання хабара за законну групу інвалідності.
 
Нині прокурори підозрюють, що Валерій Наумов є «низовою ланкою» у вимаганні грошей iз поранених на війні. Головний фігурант справи — Віктор Чернявський, голова МСЕК. Саме під його керівництвом комісія в Києві приймає рішення про встановлення групи інвалідності.
 
Однак адвокати Віктора Чернявського переконують — чоловік не винен, адже рішення про встановлення інвалідності колегіальне, а гроші батько та син Олексюки передали Валерію Наумову, який одноосібно займався шахрайством.
 
Прокурор Володимир Вербановський під час суду розповів, що сумою у 1,5 тисячі доларів iз пораненого АТОвця лікарі вирішили не обмежуватись.
 
Перед оформленням документів Валерій Наумов повідомив Петру Олексюку, що рішення МСЕК можна буде переглянути та встановити довічно другу групу інвалідності. Але це коштуватиме ще 2 тисячі (!!!) доларів США.

Що каже закон

Прокурор Володимир Вербановський пояснив у суді, що, відповідно до законів України, пораненому на фронті Петрові Олексюку лікарі Києва мали відразу надати 2-гу групу інвалідності безстроково, — це визначено Законом «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні». 
 
Проте часто бійці про це не знають, чим користуються хабарники з числа чиновників, які намагалися «видоїти» побільше грошей для власних потреб.
 
Судді Оболонського райсуду Києва Тетяна Демчина та Людмила Шестаковська повністю підтримали вимоги прокурорів та постановили відправити до СІЗО на 60 діб обох фігурантів справи — Валерія Наумова та Віктора Чернявського.
 
Однак вони мають право вийти під заставу, яка перевищує суму в 1,9 мільйона гривень для кожного. У такому разі звинувачені зобов’язані здати закордонні паспорти, з’являтися до слідчого та не спілкуватися з іншими фігурантами справи. Запобіжний захід триватиме до 2 лютого.
 
Наразі у справі про хабарництво лікарів ЦВЛК та МСЕК — лише двоє підозрюваних. Як з’ясувалося, вони обидва мають інвалідність — 2-ї та 3-ї групи.
 
Тобто, не будучи на фронті, Наумов та Чернявський отримали для себе ту ж групу інвалідності, яку відмовлялися давати без грошей чесно пораненому воїну Петрові Олексюку.