Данія може зірвати запуск Північного потоку-2

10:25, 29.07.2019
Данія може зірвати запуск Північного потоку-2

ФОТО ТСН

Відсутній наразі дозвіл Данії на прокладення у її територіальних водах газопроводу “Північний потік-2” є тим фактором, що ставить під загрозу вчасний запуск трубопроводу. Про це повідомляє  УНН із посиланням на Financial Times, які мають декілька джерел з компанії Nord Stream AG, яка є оператором проєкту.

 

Так, енергетичне агентство Данії вже декілька місяців розглядає заявки на різні маршрути трубопроводу, але поки жоден із них не погоджений.

 

Одне з джерел видання зазначило, що таке рішення Данія має ухвалити не пізніше серпня, бо в іншому разі запуск “Північного потоку-2” не відбудеться до кінця 2019 року, як це заплановано.

 

“Це викликає занепокоєність, або навіть паніку”, — сказав інший співрозмовник, близький до “Північного потоку-2”.

 

Наприкінці червня стало відомо, що компанія Nord Stream 2 відкликала заявку на прокладку газопроводу “Північний потік-2” в територіальних водах Данії.

 

Проект газопроводу “Північний потік-2” потрапив під критику США і низки країн Східної Європи і Балтії, які побоюються, що це збільшить залежність ЄС від російського газу.

 

Російський газопровід “Північний потік-2” будується для поставок газу в Німеччину в обхід України. В Україні вказують на політичність цього проекту і на те, що якщо “Північний потік-2” буде побудований, Росія організовує серію провокацій, щоб остаточно припинити транзит через Україну. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним, і зробила кроки, спрямовані на збереження транзиту газу через Україну. 

 

Як повідомляла УМ, Росія шукає можливості на укладання нового транзитного контракту про постачання свого газу до Європи через газотранспортну систему України терміном на 1 рік — на час, який Газпрому знадобиться на добудову обхідних газогонів.