СБУ вилучила частину обладнання «АрселорМіттал Кривий Ріг»

15:09, 21.07.2019
СБУ вилучила частину обладнання «АрселорМіттал Кривий Ріг»

(фото Громадське)

За результатами обшуку слідчого відділу управління Служби безпеки України вилучено машину безперервного лиття заготовок №3 гірничо-металургійного комбінату «АрселорМіттал Кривий Ріг» та окремі елементи обладнання. Проект будівництва двох таких машин для потреб підприємства коштує 150 мільйонів доларів.


Один із топ-менеджерів «АрселорМіттал Кривий Ріг» пояснив Громадському, що силовики вилучили велику кількість ділових паперів, зокрема технічну документацію по об’єкту «машина безперервного лиття заготовок №3», первинну бухгалтерську документацію, а також договори із підрядниками комбінату, які залучаються до виготовлення цієї машини. Він також підкреслив, що машина – незакінчений об’єкт.

 

«Тобто зараз ми не можемо вести роботи, добудувати машину. Інвестиції на стопі, це 150 мільйонів доларів», — підсумував співрозмовник Громадського.

 

Головний юрисконсульт підприємства Артем Філіп'єв у відеозверненні розповів, що вчора, о 9 ранку, на територію підприємства прийшли 18 співробітників СБУ, в супроводі співробітників Державної служби надзвичайної ситуації, а також Державної служби радіологічного контролю.

 

«У цьому контексті дуже цікаво звучить те, що найбільша увага співробітників СБУ була прикута до документів по фінансово-господарським відносинам нашої компанії у рамках цього будівництва. Це проект вартістю 150 млн доларів – одна з найбільших інвестицій в економіку нашої країни. І яке відношення він має до екоциду – мені важко зрозуміти», — зазначив Філіп'єв.

 

За його словами, під час обшуку проводилися заходи радіологічного контролю, зокрема на машині безперервного лиття заготовок №3 проводились виміри радіаційного фону.

 

«Всі ці виміри, і це зафіксовано в протоколі обшуку, вказують на те, що радіаційний фон знаходиться у межах норми», — сказав головний юрисконсульт «АрселорМіттал Кривий Ріг».

 

Він зазначив, що екоцид — «надзвичайно серйозний злочин не просто проти національної безпеки, а й миру та безпеки людства», за який у Кримінальному кодексі України передбачено позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

 

Як повідомляла УМ, зі зверненням із приводу обшуку звернувся раніше 20 липня виконувач обов’язків генерального директора підприємства Олександр Іванов. Повідомивши у фейсбуці про цей обшук, він назвав його "тиском на бізнес".