«Тривожний виклик»: Секретар РНБО про обшук на підприємстві «АрселорМіттал Кривий Ріг»

08:44, 21.07.2019
«Тривожний виклик»: Секретар РНБО про обшук на підприємстві «АрселорМіттал Кривий Ріг»

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк відреагував на обшук, який Служба безпеки України здійснює на металургійному підприємстві "АрселорМіттал Кривий Ріг" у зв’язку з кримінальним провадженням, що його СБУ відкрила щодо комбінату за статтею "екоцид" через "протиправну діяльність щодо забруднення повітря".

 

"Тривожний виклик. Розбираюся…" – заявив він, пише Радіо Свобода

 

І секретар РНБО Олександр Данилюк, і нинішній керівник СБУ у статусі т. в. о. голови Іван Баканов – представники однієї команди нового президента України Володимира Зеленського.

 

Зі зверненням із приводу обшуку звернувся раніше 20 липня виконувач обов’язків генерального директора підприємства Олександр Іванов. Повідомивши у фейсбуці про цей обшук, він назвав його "тиском на бізнес".

 

За словами посадовця, в них вилучили копії документів на нове обладнання для безперервного лиття заготовок і почали перевірку контролю іонізаційного випромінювання. Він запевнив, що підприємство "готове до співпраці в законодавчому полі", і назвав дії СБУ "дещо нелогічними" й такими, що "ставлять під сумнів подальшу реалізацію масштабної програми модернізації" комбінату.

 

 

 

Відтак, сказав він, підприємство просить про підтримку з боку партнерів і міжнародних організацій. Звертаючись до низки західних посольств і до бізнесових об’єднань, Іванов закликав їх допомогти забезпечити "конструктивне співробітництво міжнародного бізнесу і влади".

 

Служба безпеки України підтвердила агентству "Інтерфакс-Україна" факт здійснення слідчих дій у рамках розслідування за кримінальним провадженням щодо комбінату.

 

Раніше в СБУ, повідомляючи про це провадження, заявляли, що, за попередньою інформацією, "представники приватного промислового підприємства порушували норми екологічної безпеки на виробництві" і "систематично не допускали на територію об’єкта працівників Державної екологічної інспекції, які мали здійснювати вимірювання токсичних викидів у повітря".

 

Підприємство "АрселорМіттал Кривий Ріг" у відповідь висловило тоді здивування "рідкісною" статтею Кримінального кодексу про екоцид, за якою щодо нього відкрили провадження, і запевнило, що принципово не відрізняється від інших у галузі за рівнем впливу на довкілля.

 

Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" належить міжнародній корпорації "АрселорМіттал" і є інтегрованим металургійним підприємством із повним металургійним циклом. Його вже багато разів звинувачували в надмірному забрудненні довкілля.