Комітет виборців заявляє про масові порушення «дня тиші»

13:03, 20.07.2019

Спостерігачі Комітету виборців України повідомляють про масові факти порушень чинного законодавства у день тиші.


Про це КВУ повідомляє у Facebook.

 

"Зокрема, попри законодавчу заборону, 20 липня в округах все ще розміщено агітаційні матеріали політичних партій і кандидатів. Також впродовж останніх днів було розміщено нові білборди, які не мають вихідних даних, але при цьому виконані в стилістиці окремих кандидатів та партій", - йдеться у повідомленні.

 

Так, спостерігачі КВУ повідомили про незаконну агітацію в Закарпатській, Запорізькій, Херсонській, Кіровоградській, Донецькій, Одеській, Черкаській, Миколаївській, Чернігівській областях. Також реклама кандидатів і партій активно присутня в мережі Інтернет.

 

Зокрема, на Херсонщині в ОВО №186 біля траси Херсон-Каховка розміщено низку білбордів, виконаних в стилістиці однієї з політичних партій. Крім того, спостерігачі КВУ помітили агітацію на білбордах в ОВО №186 та №185. У Запорізькій області в ОВО №80 20 липня теж розміщено політичні білборди. На Чернігівщині (ОВО №210) спостерігачі КВУ зафіксували значну кількість агітаційних матеріалів досі розміщені на дошках оголошень і стовбах електроопор. У місті Кропивницький (ОВО №99) 20 липня також присутня агітація одного з кандидатів. У місті Слов’янськ розміщено зовнішню рекламу, виконану в стилістиці однієї з політичних партій, окремі білборди виконано в радянській стилістиці.

 

У мережі Інтернет має місце реклама офіційного сайту одного з кандидатів у народні депутати України у ОВО №221, а також сторінка з ознаками чорного PR проти одного з кандидатів у народні депутати по ОВО №96. Також поширюється реклама звернення одного із лідерів партії і політичної партії.

 

Водночас на Закарпатті в «день тиші» від імені одного з кандидатів розсилають агітаційні SMS. Такі повідомлення отримали зранку 20 липня відразу двоє короткотермінові спостерігачі КВУ в Закарпатській області. SMS написані угорською мовою, і окрім порушення виборчого законодавства містить ознаки дезінформації та маніпуляції.