У Києві пройшла акція «Хто вбив Павла? Три роки без відповіді»

09:43, 20.07.2019
У Києві пройшла акція «Хто вбив Павла? Три роки без відповіді»

Сьогодні, 20 липня, минає рівно три роки з дня вбивства журналіста Павла Шеремета. У Києві люди влаштували акцію пам'яті "Хто вбив Павла? Три роки без відповіді".

 

Участь в акції, яка розпочалася о 8:00, взяли участь тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, народні депутати та колишні колеги Шеремета. Усі вони відзначили, що розслідування вбивства Павла рухається дуже повільно.

 

У посольстві США в Україні закликали українську владу "проявити прихильність до свободи преси і притягнути до відповідальності винних у смерті Павла Шеремета".

 

"Незалежні ЗМІ відіграють важливу роль в українській демократії", - підкреслили у посольстві.

 

 

 

 

Головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва висловила очікування, що новий парламент звільнить міністра внутрішніх справ, голову Нацполіції та генпрокурора, "оскільки неприпустимо, коли такі злочини не розкривають за три роки", пише Громадське.

 

Вона нагадала, що останній публічний звіт щодо розслідування вбивства Павла був 17 лютого 2017 року.

 

"За час, що минув з дня вбивства нашого колеги в Україні змінився президент. Сьогодні, у третю річницю загибелі Павла, ми вимагаємо політичної відповідальності для керівників правоохоронних органів, які так і не змогли дати відповіді на запитання "хто вбив Павла?". Ми наголошуємо на тому, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, генеральний прокурор Юрій Луценко та голова Нацполіції Сергій Князєв через нерозкриття цієї справи мають піти у відставку. Ми сподіваємося, що парламент дев’ятого скликання підтримає цей запит суспільства на встановлення справедливості", — йдеться у заяві рідних та колег Шеремета.

 

Крім того, вони вимагають від президента Володимира Зеленського сформувати робочу групу з представників правоохоронних органів, яка б могла прозвітувати, що було зроблено слідством за три роки розслідування.

 

"Ми все ще сподіваємося, що розкриття вбивства Павла Шеремета є справою честі для України та нового президента", — додала головна редакторка УП.

 

Водночас президент Володимир Зеленський заявив, що чекає на доповідь від генпрокурора, глави МВС, глави Нацполіції та голови СБУ у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.

 

"23 липня прошу зібратися Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, голову Національної поліції та голову СБУ й доповісти про хід розслідування. Запрошую на зустріч журналістів", - заявив президент  на своїй сторінці у Facebook.

 

Він додав, що розкриття вбивства Шеремета "попередній президент та правоохоронні органи називали "справою честі". 

 

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув в результаті вибуху машини у центрі Києва.