У Мінську домовились про обмін 69 на 208 полонених

14:48, 18.07.2019
Українська сторона під час засідання Тристоронньої контактної групи домовилась із представниками бойовиків про обмін 69 українських заручників на 208 осіб, які перебувають у закладах пенітенціарної системи України.
 
Про це на брифінгу повідомив представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний.
 
"Досягнуто домовленості щодо початку процедури обміну військовополоненими, незаконно утримуваними, засудженими особами у співвідношенні 208 на 69. Українська сторона вчора була готова почати цю процедуру і запропонувала відповідне число... ми могли б навіть сьогодні зробити цей обмін", - сказав він.
 
За словами Безсмертного, "це було підтримано навіть представниками з ОРДО і ОРЛО, але цьому заперечив Кремль, представники Москви".
 
"Тому в кінці кінців домовлено проводити процедуру правової чистки", - додав він.
 
Як відомо, на попередній зустрічі у Мінську 1 липня ТКГ не досягла прогресу в переговорах через позицію Росії. Українська сторона пропонувала покроково впроваджувати формат звільнення полонених "всіх на всіх".
 
Політик і дипломат Роман Безсмертний, якого президент повернув у політичну підгрупу ТКГ на переговорах у Мінську, казав напередодні, що в день чергового раунду переговорів 17 липня "ситуація має прояснитися".
 

Як писала "УМ", під час переговорів радників президентів у "нормандському форматі" 12 липня було досягнуто домовленостей про "хлібне" перемир’я на Донбасі та обмін "певними кількостями" полонених.

 

Спеціальний представник США з питань українських переговорів Курт Волкер сподівається, що Росія погодиться на обмін полоненими.

 

Також повідомлялося, що в Мінську домовилися про перемир’я з 21 липня та допуск ОБСЄ до ОРДЛО.