У Мінську домовилися про перемир’я з 21 липня та допуск ОБСЄ до ОРДЛО

08:32, 18.07.2019
У Мінську домовилися про перемир’я з 21 липня та допуск ОБСЄ до ОРДЛО

(фото: facebook.com/oscesmm)

Безпрецедентно довге засідання тристоронньої контактної групи відбулося в Мінську.
 
Воно тривало шість годин поспіль.
 
Як повідомила речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook, представники ТКГ за участі представників окупантів Донбасу домовилися про припинення вогню з 21 липня та доступ місії ОБСЄ до всієї території України та деполітизацію окупованого Донбасу.
 
"(Група, - ред.) підтверджує свою повну відданість всеосяжну, сталому та безстроковому припиненню вогню, з опівночі 21 липня 2019 року за київським часом;
 
- повторно заявляють про свою загальну і тверду відданість повному виконанню Мінських домовленостей;
 
- зобов'язуються забезпечити повний та безпечний доступ СММ ОБСЄ по всій території України згідно її мандату для моніторингу та верифікації, в тому числі з застосуванням її технічних засобів".
 

Повідомляється, що сторони також домовилися про одночасний, синхронний демонтаж фортифікаційних споруд. Першою знесуть окупанти ту, що на мосту, після чого українська сторона його поремонтує.
 
Представники ОРДЛО також пообіцяли прибрати символи квазіугруповань.
 
Встановлено, що у заручниках бойовиків перебувають 69 українців, а в закладах української пенітенціарної системи 208 осіб. Обидві сторони проведуть "юридичну очистку і підготовку до взаємного звільнення".
 

Як відомо, на попередній зустрічі у Мінську 1 липня ТКГ не досягла прогресу в переговорах через позицію Росії. Українська сторона пропонувала покроково впроваджувати формат звільнення полонених "всіх на всіх".
 
Політик і дипломат Роман Безсмертний, якого президент повернув у політичну підгрупу ТКГ на переговорах у Мінську, казав напередодні, що в день чергового раунду переговорів 17 липня "ситуація має прояснитися".

Як писала "УМ", під час переговорів радників президентів у "нормандському форматі" 12 липня було досягнуто домовленостей про "хлібне" перемир’я на Донбасі та обмін "певними кількостями" полонених.

 

Спеціальний представник США з питань українських переговорів Курт Волкер сподівається, що Росія погодиться на обмін полоненими.