Аваков пообіцяв оскаржити ув'язнення Віталія Марківа в Італії

18:12, 12.07.2019
Аваков пообіцяв оскаржити ув'язнення Віталія Марківа в Італії

Віталій Марків на суді в Італії (фото: "Радіо Свобода")

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив, що рішення італійського суду про ув’язнення на 24 роки українського нацгвардійця Віталія Марківа оскаржать.
 
Про це Арсен Аваков написав у Twitter.
 
"24 роки Віталію Марківу - несправедливе і ганебне рішення італійського суду. Воно буде оскаржене", - написав він.
 
За словами Авакова, Марків і держава Україна не винні в загибелі репортера Роккеллі.
 
"Він став жертвою агресивної Росії, яка розв’язала в Слов’янську війну на Донбасі", - додав міністр.
 
Як відомо, 30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї 28-річного громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська на Донеччині. Про це свідчив французький журналіст Вільям Роглон, який тоді ж був у тому районі.
 
Обвинувачення, яке базувалося на словах француза, стверджувало, що 24 травня 2014 року Віталій Марків як "командир" Нацгвардії був причетний до 30 мінометних ударів по підніжжю гори Карачун, де перебували журналісти.
 

Головний обвинувач Андреа Дзанончеллі переконаний, що Віталій Марків, перебуваючи на бойовій позиції на горі Карачун, у силу своїх службових обов'язків не міг не знати, по кому буде спрямований вогонь.

 

За його словами, український нацгвардієць був співучасником злочину, не беручи в ньому безпосередньої участі: "Там убивали журналістів. Крапка".

 

Захист українця наполягав на тому, що обвинувачення є абсурдним та не має реальних свідчень.

 

А отримані з МВС України (якому підпорядковується Нацгвардія) документи доводили, що у травні 2014 році Віталій Марків не був "командиром", а лише сержантом.

 

Його підрозділ тоді не мав на озброєнні мінометів, а використовував лише автомати, а з позиції, де перебував Марків, не було видно місця загибелі італійця - воно було з іншого боку гори Карачун.

 

Сторона захисту особливо наполягала на виїзді на місце події, однак обвинувачення відмовилося від проведення слідчих дій там.

 

Так само були проігноровані пропозиції України створити спільну слідчу групу.

 

Українська сторона стверджує, що насправді італієць та росіянин загинули від мінометного обстрілу зі сторони проросійських сил.

 

А адвокат Марківа Раффаеле Делла Валле наголосив, що прокуратура міста Павії та родина загиблого намагаються "призначити винного", а не знайти справжнього винуватця.

 
Проте суд в Італії засудив нацгвардійця Марківа до максимальних 24 років ув'язнення.