Через сильну спеку Україні загрожують аварійні відключення світла

14:24, 22.06.2019
Через сильну спеку Україні загрожують аварійні відключення світла

За останні два тижні в Україні зафіксовані рекордні показники температури повітря, при цьому пік споживання потужності становив 17935 МВт (фото: pixabay.com)

"Укренерго" попереджає про можливість аварійного відключення електроенергії у зв’язку з високою температурою повітря.
 
Відповідну заяву від 21 червня розміщено на сайті "Укренерго".
 
"В енергосистемі склалася загрозлива ситуація із забезпеченням балансу виробництва та споживання електроенергії. За останні два тижні в Україні зафіксовані рекордні показники температури повітря, при цьому пік споживання потужності становив 17935 МВт", - йдеться в заяві.
 
Там зазначається, що при зростанні температури повітря та піковому споживанні необхідні відповідні резервні маневрові потужності, зокрема, блоки ТЕС, забезпечені паливом.
 
"В поточних умовах енергосистема України працює з відсутніми нормативними резервами потужності на енергоблоках ТЕС генеруючих компаній", - заявили в "Укренерго".
 
Там уточнили, що наразі поза резервом через відсутність вугілля знаходяться 7 блоків ТЕС, а за 10 днів спеки запаси вугілля на складах ТЕС зменшились майже на 10%. Ситуація ускладнюється виведенням в аварійний ремонт ще 8 блоків ТЕС.
 
"При подальшому підвищенні температури, збереженні тенденції виведення блоків ТЕС в аварійний ремонт та відсутності палива на теплових станціях в енергосистемі складеться надзвичайна ситуація", - попереджають у компанії.
 
Там зазначили, що в таких випадках Укренерго може застосовувати графіки аварійного вимкнення для забезпечення цілісності енергосистеми.
 
"Вирішити питання може прискорення виведення з ремонтів Трипільської, Зміївської ТЕС ПАТ "Центренерго" та Слов’янської ТЕС "Донбасенерго" або ж включення у роботу газомазутних блоків ТЕС. Крім цього для подальшої надійної роботи енергосистеми необхідно забезпечити стабільність постачання вугілля, зокрема на Криворізьку та Луганську ТЕС "ДТЕК Енерго", - заявили в компанії.
 
Зазначається, що з цього приводу "Укренерго" вже звернулось до РНБОУ з відповідним листом.