ПЦУ: Рішення «Собору» Філарета не несуть жодних юридичних наслідків

15:31, 20.06.2019
ПЦУ: Рішення «Собору» Філарета не несуть жодних юридичних наслідків

Рішення так званого "помісного собору" під керівництвом колишнього глави УПЦ КП Філарета є нікчемними і не несуть жодних юридичних наслідків.

 

Про це йдеться в заяві ПЦУ, пише "Українська правда".

 

"Інформуємо, що скликання та проведення одним єпархіальним архієреєм зборів з метою виокремити з ПЦУ якусь нову структуру, привласнивши їй назву патріархату та затвердивши своє керівництво в ній, є грубим порушенням 34 Апостольского правила", – йдеться в документі.

 

"Такі збори в жодному разі не можуть бути визнані помісним собором, а їхні рішення є від початку нікчемними і юридичних наслідків та не підлягають виконанню", – наголошують у ПЦУ.

 

"Ми закликаємо почесного патріарха Філарета і осіб, які брали участь у зборах, усвідомити всі згубні наслідки такого вчинку та припинити підрив єдності церкви і українського народу", – йдеться також у документі.

 

 

Окремо наголошується, що тим кандидатам у єпископи, які захочуть висвятитись у Філарета зараз, потім категорично відмовлятимуть у прийнятті до єпископату ПЦУ.

 

Повідомляється, що на найближчому засіданні священного синоду ПЦУ 24 червня будуть ухвалені рішення, "пов’язані з подіями, що відбулися".

 

"Патріарх і ті, хто були з ним на цих зборах, вони всі брали участь у життя ПЦУ... зараз вони виокремились. Я думаю, що священний синод просто констатує, що вони за власним бажанням вийшли зі складу Православної церкви України", - сказав архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) у четвер на брифінгу.

 

За його словами, Філарет "не матиме жодного стосунку до ПЦУ і не займатиме жодних посад".

 

Фактично це може означати, що у нього заберуть київську кафедру, яку він зараз очолює від імені ПЦУ.

 

Як повідомляла УМ, сьогодні так званий помісний "собор Української православної церкви Київського патріархату" постановив відновити існування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України.

 

Як відомо, у Соборі святої Софії в Києві в суботу, 15 грудня, відбувся Об'єднавчий собор, який де-факто створив незалежну від Москви Помісну церкву. Напередодні Собор УПЦ КП підтримав митрополита Епіфанія на пост голови Об'єднаної церкви.
 
 

Як відомо, патріарх Філарет заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення. Він також звинуватив Епіфанія в тому, що він нібито "влаштовує" Москву.

 
Філарет також заявляв, що через вкрай "рідкісне спілкування" його з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм "церква розділилася". 
 
У свою чергу предстоятель Помісної церкви митрополит Епіфаній заявив, що звинувачення у тому, що за ним хтось стоїть, а також те, що він намагався відправити на покій почесного патріарха Філарета, неправдиві.
 
Тим часом Філарет оголосив про рішення скликати собор Київського патріархату: "Томос ми не приймаємо, бо ми не знайли його змісту", - заявив він.
 
Водночас учасники синоду ПЦУ підтримали предстоятеля церкви митрополита Епіфанія. Проти виступив лише Філарет.
 
Напередодні ПЦУ пригрозила Філарету через скликання "собору УПЦ КП".
 
Митрополит Епіфаній заявив, що не може виконати умови, які йому поставив почесний патріарх Філарет, оскільки відповідні рішення були прийняті колегіально.