Синод ПЦУ підтримав Епіфанія

14:45, 24.05.2019
Синод ПЦУ підтримав Епіфанія

Учасники синоду ПЦУ підтримали предстоятеля церкви митрополита Епіфанія. Проти виступив лише Філарет.

 

"Православна церква України зберігає внутрішню єдність та закликає єпископат, духовенство і вірних усі питання, які виникають, обговорювати та вирішувати в дусі заповіданої Господом нашим Ісусом Христом братньої любові, уникаючи розпалення ворожнечі, протистоянь та розділення. Синод також висловив повну підтримку предстоятелю, Блаженнійшому Епіфанію, митрополиту Київському і всієї України", - йдеться у заяві за підсумками засідання.

 

По завершенню синоду до журналістів вийшов митрополит Епіфаній.

 

На уточнююче запитання BBC News Україна про те, чи всі висловили йому підтримку, Епіфаній сказав: "Всі були одностайні, окрім патріарха Філарета".

 

За його словами, Філарет ще раз заявив на засіданні, що Київський патріархат існує, хоч учасники намагалися його переконати в іншому.

 

"Певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували. Але всі побачили, що святійший патріарх Філарет є утвердженим у своїй думці", - сказав Епіфаній.

 

Також синод підтвердив, що ПЦУ у своїй діяльності чітко виконуватиме статут і томос. Раніше Філарет розкритикував зміст томосу та заявив, що не буде виконувати окремі його пункти.

 

Окрім того, синод роз'яснив порядок поминання під час богослужінь. Першим підноситься ім'я предстоятеля Епіфанія, а другим місцевого архієрея. Таким чином, було прибрано дуалізм, коли деякі священики під час служб першим чи другим підносили ім'я Філарета.

 

Відповідаючи на запитання журналістів про імовірність покарання Філарета за таку поведінку, Епіфаній повідомив, що "для цього немає канонічних підстав".

 

Як повідомляла УМ, патріарх Філарет заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення. Він також звинуватив Епіфанія в тому, що він нібито "влаштовує" Москву.
 
Філарет також заявляв, що через вкрай "рідкісне спілкування" його з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм "церква розділилася". 
 
Предстоятель помісної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що звинувачення у тому, що за ним хтось стоїть, а також те, що він намагався відправити на покій почесного патріарха Філарета неправдиві.