Філарет на «Соборі» відновив «УПЦ КП»

14:20, 20.06.2019
Філарет на «Соборі» відновив «УПЦ КП»

(ФОТО РОМАНА РОМАНЮКА, УП)

Так званий помісний "собор Української православної церкви Київського патріархату" постановив відновити існування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України.

 

Про це йдеться в рішенні "собору" Філарета.

 

Зокрема, "собор" відмінив постанову помісного собору 15 грудня 2018 року, де об’єдналося українське православ’я і була ліквідована УПЦ КП.

 

"Помісний собор заявляє і постановляє, що УПЦ КП, зареєстрована державним органом та продовжує існування і діяльність", - йдеться в постанові так званого собору.

 

Також на з’їзді підтвердили, що главою УПЦ КП залишається Філарет.

 

У документі також наголошується, що УПЦ КП продовжує бути власником усіх коштів, усього майна, включаючи храми, монастирі та навчальні заклади.

 

Йдеться, зокрема, про такі монастирі Києва: Михайлівський Золотоверхий, Феодосіївський, Видубицький, Михайлівський, а також Миколаївський Богуславський.

 

Київській патріархії продовжує належати Київська Православна Богословська Академія.

 

"Собор" провели у колишньому головному храмі УПЦ КП — Володимирському соборі, настоятель якого протоієрей Борис Табачек є прибічником та давнім соратником Філарета. 

 

Як передає кореспондент BBC News Україна, до Володимирського собору з Росії приїхали митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов).

 

У РФ існують декілька православних парафій, які належали до УПЦ КП, ними керують саме ці ієрархи.

 

Перед початком "собору" у Володимирському храмі було не більше десятка священників та 50-70 мирян.

 

Більшість нинішніх ієрархів ПЦУ, які раніше належали до неканонічного Київського патріархату, проігнорували зібрання Філарета.

 

Як відомо, у Соборі святої Софії в Києві в суботу, 15 грудня, відбувся Об'єднавчий собор, який де-факто створив незалежну від Москви Помісну церкву. Напередодні Собор УПЦ КП підтримав митрополита Епіфанія на пост голови Об'єднаної церкви.
 
 

Як відомо, патріарх Філарет заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення. Він також звинуватив Епіфанія в тому, що він нібито "влаштовує" Москву.

 
Філарет також заявляв, що через вкрай "рідкісне спілкування" його з предстоятелем ПЦУ Єпіфанієм "церква розділилася". 
 
У свою чергу предстоятель Помісної церкви митрополит Епіфаній заявив, що звинувачення у тому, що за ним хтось стоїть, а також те, що він намагався відправити на покій почесного патріарха Філарета, неправдиві.
 
Тим часом Філарет оголосив про рішення скликати собор Київського патріархату: "Томос ми не приймаємо, бо ми не знайли його змісту", - заявив він.
 
Водночас учасники синоду ПЦУ підтримали предстоятеля церкви митрополита Епіфанія. Проти виступив лише Філарет.
 
Напередодні ПЦУ пригрозила Філарету через скликання "собору УПЦ КП".
 
Митрополит Епіфаній заявив, що не може виконати умови, які йому поставив почесний патріарх Філарет, оскільки відповідні рішення були прийняті колегіально