В’ятрович попередив Кернеса про відповідальність в разі підписання рішення щодо «проспекту Жукова»

13:16, 19.06.2019
В’ятрович попередив Кернеса про відповідальність в разі підписання рішення щодо «проспекту Жукова»

(facebook.com/ua.kharkiv.nstu)

В Українському інституті національної пам’яті закликають харківського міського голову Геннадія Кернеса не підписувати рішення Харківської міської ради про перейменування проспекту Петра Григоренка на честь радянського військового командира маршала Георгія Жукова.

 

"Присвоєння імені Георгія Жукова будь-якому об’єкту топоніміки Харкова або будь-якого іншого населеного пункту на території України суперечитиме чинному законодавству", – стверджують в організації.​

 

Як пояснюють в Інституті, таке найменування проспекту суперечить не тільки закону про декомунізацію, а й закону про "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій".

 

Цей закон забороняє присвоювати юридичним особа та об’єктам права власності імена людей, які обіймали посади в комуністичній партії, а також у вищих органах влади і управління СРСР, УРСР та інших радянських республік, працювали в радянських органах безпеки. Винятки становлять імена діячів, які пов’язані з українською наукою та культурою.

 

Водночас Георгій Жуков був маршалом Радянського Союзу і, поміж іншого, входив до Центрального комітету Комуністичної партії СРСР.

 

Юрист Інституту національної пам’яті Сергій Рябенко стверджує, що УІНП планує звертатися до Генеральної прокуратури щодо перевірки на факт порушення закону про декомунізацію, а також планує ініціювати позов до адміністративного суду щодо скасування рішення Харківської міської ради.

 

Голова Інституту Володимир В’ятрович, коментуючи це рішення харківських депутатів, застеріг Кернеса від його підписання.

 

"Якщо рішення буде підписане міським головою Кернесом, настане час для його персональної відповідальності за порушення закону", – зазначив В’ятрович у Фейсбук. 

 

Як повідомляла УМ, міська рада Харкова перейменувала проспект Петра Григоренка в проспект маршала Жукова. 

 

Раніше протестувальники знесли пам'ятник Жукову, який стояв у центрі Харкова. Водночас у партії "Довіряй справам" оголосили намір відновити бюст маршала Жукова. А мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що ініціюватиме перейменування однієї з центральних вулиць міста - проспекту Гриргоренка - на проспект маршала Жукова.Так цей проспект називався до 2016 року, коли в рамках декомунізації відбулося його перейменування.

 

Читайте також: Скандал навколо поваленого у Харкові пам’ятника «маршалу-м’яснику» Жукову спричинив дискусію на державному рівні