У Києві зіпсували пам’ятну дошку поету Борису Олійнику (фото)

20:32, 14.06.2019
У Києві зіпсували пам’ятну дошку поету Борису Олійнику (фото)

(фото: facebook.com / Наталка Позняк)

У Києві на будівлі по вулиці Липська, 16, було зіпсовано меморіальну дошку поетові Борису Олійнику, чиїм ім'ям названий Український фонд культури, розміщений за даною адресою.
 
Як відомо, пам’ятну дошку було урочисто відкрито в квітні цього року, але напередодні напис на ній виявився спочатку заклеєним картоном, а потім - зішкрябаним.
 
Натомість на його місці з'явився новий, присвячений невідомому "Александру Бальникову".
 
За словами киян, в цьому районі в ці дні знімають серіал для Росії і меморіальну дошку Бориса Олійника, ймовірно, використали як декорацію.
 
"Я не знаю, хто такий Бальников. І чому слово лауреат тут написано як лоуреат? ... У мене одне питання: як можна кваліфікувати такі дії як з правового, так і з морального боку?", - написала у Фейсбуку Наталка Позняк.
 
 
Також на будівлі було помічено табличку з написом "Российский фонд федерального имущества".
 
 
Борис Олійник - український поет, письменник, почесний академік Академії мистецтв України, Герой України.
 
Як писала "УМ", пам’ятну дошку Борису Іллічу Олійнику відкрили в квітні на фасаді Українського фонду культури (в цьому ж будинку розташований і Український інститут національної пам’яті). У відкритті взяли участь вдова, Тамара Олійник, відомі українські письменники, художники, вчені, друзі та знайомі українського поета.
 
Український фонд культури засновано 1987 року як першу неурядову доброчинну організацію з метою відродження і розвитку національної культури всіх народів, які мешкають на теренах України.
 
Його фундаторами стали Борис Олійник (він же упродовж 30 років очолював Фонд), композитор Олександр Білаш, письменник Олесь Гончар, театральний режисер Сергій Данченко, диригент Іван Карабиць, драматург Олекса Коломієць та інші визначні особистості української культури. Вже після смерті Бориса Олійника Фонд отримав його ім’я.