Мільярдери Франції ще не пожертвували на відновлення Нотр-Даму ні цента

19:12, 14.06.2019
Мільярдери Франції ще не пожертвували на відновлення Нотр-Даму ні цента

Кажуть, пожертвування свідчили більшою мірою про марнославство донорів, які бажають бути увічненими в легендарній будівлі (фото: pixabay.com)

Мільярдери Франції, які публічно пообіцяли великі пожертви на загальну суму в сотні мільйонів доларів, щоб відновити постраждалий у пожежі Нотр-Дам, ще не заплатили ні цента на реконструкцію.
 
Про це повідомляє AP.
 
Як повідомляється, замість цього оплачували рахунки і виплачували зарплату до 150 працівникам, найнятим собором після пожежі 15 квітня, в основному громадяни США через благодійний фонд "Друзі Нотр-Даму".
 
"Великі донори не заплатили. Ні цента, - сказав Андре Фіно, старший прессекретар Нотр-Даму. - Вони хочуть знати, на що витрачаються їхні гроші, а не просто платити зарплату співробітникам".
 
Реальність, за його словами, полягає в тому, що робота триває цілодобово протягом декількох тижнів, і, не маючи законного фінансового механізму для оплати праці працівників, собор покладається на благодійний фонд для фінансування першого етапу реконструкції.
 
Як відомо, майже мільярд доларів був обіцяний деякими з найбільш заможних і впливових родин і компаній Франції, які в перші години після пожежі наче намагалися перевершити одне одного в обіцяних сумах пожертв.
 
Це викликало критику, що пожертвування свідчили більшою мірою про марнославство донорів, які бажають бути увічненими в легендарній будівлі.
 
Так, було розпочато збір коштів на відновлення Нотр-Даму, а сім'я бізнесменів-мільярдерів з Франції Піно зокрема заявляла, що готова пожертвувати на відновлення Собору Паризької Богоматері 100 мільйонів євро.
 
 
Як повідомляла "УМ", Собор Паризької Богоматері загорівся ввечері понеділка, 15 квітня, близько 18.50 за місцевим часом. Під час пожежі загорілося горище будівлі, згодом обвалилися дах і шпиль Собору. Пожежу пов'язують з ремонтом, який тривав у приміщенні.
 
Уранці 16 квітня пожежу в Нотр-Дамі вдалося зупинити. Частину святинь, в тому числі терновий вінець Ісуса Христа, вдалося врятувати з палаючого Собору Паризької Богоматері.
 
Як стало відомо пізніше, працівники Собору Паризької Богоматері протягом 23 хвилин самостійно шукали джерело займання після того, як спрацювала пожежна сигналізація.
 
Настоятель Собору Паризької Богоматері повідомив, що можливою причиною пожежі у храмі міг стати комп'ютерний збій.
 
Нагадаємо також, парламент Франції схвалив законопроект про відновлення собору Нотр-Дам.