В'ятрович: «Хто врятував від катастрофи, повинен піти»

10:17, 12.06.2019
В'ятрович: «Хто врятував від катастрофи, повинен піти»

Всі досягнення Майдану українці стали сприймати як даність і тепер хочуть піддати забуттю тих людей, які зробили революційні зміни можливими.

 

Таку думку висловив директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Facebook. 

 

Своє звернення В'ятрович почав зі спогадів про те, як важко всій країні далася Революція Гідності і які випробування випали їй далі.

 

"Тоді, після Майдану, коли утік Янукович, хотілося тільки одного – спати. Відпочити після трьох божевільних місяців, які виснажили тіло і душу. Переосмислити події, знайти сили змиритися з непоправними втратами. Здавалося, цей заспокійливий сон триватиме якщо не місяці, то хоча б тижні. Але не було навіть днів, навіть одного. Крим, "російська весна" на півдні і сході, війна на Донбасі. Все це на тлі країни, що розвалюється, зруйнованої армії, тисяч розгублених і озлоблених людей на вулицях", – пише він.

 

 

За його словами, людям доводилося місяцями працювати без оплати або за мізерні кошти, відновлювати і перебудовувати зруйновані державні інститути і по суті займатися "ремонтом літака в польоті".

 

"Минуло всього п'ять років, а суспільство вже забуло, в яких умовах тоді доводилося працювати. Здобуте потом і кров'ю здається таким, що було завжди, тому цінується невисоко. Може, це і добре – значить, що завдання виконане відмінно. Добре, що не треба знову вириватися з водяного полону, щоб відчути цінність ковтка повітря. Зроблено чимало, зробити треба ще більше", – пише директор Інституту національної пам'яті.

 

"Але розчаровані й втомлені українці хочуть зараз нових. Ті, хто врятували від катастрофи, повинні піти, бо не подарували диво. Їм підіграють політики: нам не треба колишніх і заплямованих. Навіть якщо це "плями" від пролитих поту і крові тих, хто рятував країну, хто проводив її через кардинальні зміни. Запит на диво дасть новим шанс стати владою. Але, щоб хоча б частково реалізувати його, знадобиться не просто робота, а жертовність, яка плямами поту і крові проступає на образі справжнього політика, який ще вчора був новим", – підсумував В'ятрович.