У Переяславі-Хмельницькому поховали вбитого 5-річного Кирила Тлявова

14:00, 05.06.2019
У Переяславі-Хмельницькому поховали вбитого 5-річного Кирила Тлявова

(фото: BBC Україна)

У середу в Переяславі-Хмельницькому поховали вбитого 5-річного Кирила Тлявова. Хлопчик помер 3 червня у Києві після того, як йому вистрілили у голову.

 

Як передають кореспонденти BBC News Україна, хлопчика відспівали на подвір'ї будинку у цілковитій тиші.

 

На початку церемонії прощання бабусю Кирила забрала швидка. Батько хлопчика також був на межі втрати свідомості, але відмовився від госпіталізації.

 

Після цього труну з тілом вбитого понесли на міський цвинтар у супроводі близько 100 людей. Серед них була й одна співробітниця поліції з квітами та мер міста Переяслав-Хмельницький — Тарас Костін.

 

Під час процесії, одній із жінок стало погано і вона пересіла в автомобіль.

 

Люди мовчали й тільки іноді майже пошепки говорили про вбивство дитини, "реформу поліції", "покарають чи ні" винних. Місцеві певні, що поліцейських, яких підозрюють у вбивстві хочуть "відмазати".

 

 

 

На цвинтарі люди стали навколо маленької труни й мовчки слухали як священник відспівує хлопчика.

 

Батьки тихо плакали.

 

"Це не так просто тут стояти, відчуття, мов втратив частину тіла", - сказав на прощанні з дитиною священник.

 

 

31 травня, як стверджує прокуратура, місцеві поліцейські в нетверезому стані поцілили з вогнепальної зброї у голову дитині.

 

Як кажуть слідчі, це сталося, коли представники поліції розважалися і стріляли по пляшках. Їх обох арештували на два місяці.

 

Хлопчика доставили до лікарні, спробувавши представити ситуацію, ніби він сам впав, проте лікарі ідентифікували у дитини стріляну рану. Хлопчика на реанімобілі доставили до Києва, однак лікарям не вдалося його врятувати.

 

Смерть дитини сколихнула українське суспільство. Громадяни та активісти почали вимагати покарання винних, а дехто - відставки керівництва Міністерства внутрішніх справ та Нацполіції.

 

Через ситуацію у відставку подав голова поліції Київської області Дмитро Ценов, який попросив направити його для проходження служби на Донбас.

 

Акція у Києві у вівторок ввечері пройшла спокійно — активісти вмикали з динаміків "Колискову" Квітки Цісик та приносили іграшки під МВС.

 

Водночас у самому Переяславі-Хмельницькому акція під назвою "Безкарність вбиває" пройшла не так мирно — учасники палили фаєри, а в поліцейських кидали петардами та димовими шашками.

 

Будівлю місцевого правління поліції охороняли посилені наряди правоохоронців, яких прислали з інших міст.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що не має наміру йти у відставку у зв'язку з вбивством 5-річної дитини в Переяслав-Хмельницькому Київської області, але зазначає, що питання його відставки може вирішити Верховна Рада.

 

Про це він сказав після засідання Кабінету міністрів у середу, відповідаючи на питання журналістів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

 

"Я не напишу заяву про відставку, але питання моєї відставки може розглянути у відповідному порядку цей парламент, або наступний, або хто-небудь", - цитує видання міністра.

 

Також Аваков сказав, що не бачить сенсу у відставці глави Національної поліції Сергія Князєва.

 

"Я не вважаю, що глава Нацполіціі Князєв повинен йти у відставку. Він добре працює, і він робить все, що від нього залежить", - підкреслив глава МВС.

 

Голова Національної поліції Сергій Князєв теж не планує подавати у відставку.  Про це повідомило джерело з Нацполіції агентству "Українські новини".

 

"А який сенс? У нас щодня повинен хтось подавати у відставку?" - сказало джерело.

 

Він зазначив, що Сергій Князєв виконує свої обов'язки і пообіцяв, що винні у вбивстві дитини отримають справедливе покарання. У зв'язку із цим скандалом голова Нацполіції звільнив начальника поліції Київської області Дмитра Ценова.