Пікет за імпічмент Зеленського у Рівному: поліція проведе службову перевірку

14:22, 26.05.2019
Пікет за імпічмент Зеленського у Рівному: поліція проведе службову перевірку

(Фото: radiotrek.rv.ua)

Щодо факту складення адмінпротоколів на учасників імпровізованого мітингу за імпічмент президента Володимира Зеленського у Рівному в поліції проведуть службову перевірку.

 

Про це "Українській правді" розповів речник Національної поліції Ярослав Тракало.

 

Він наголосив, що з точки зору законодавчо-правового поля, поліцейські діяли в рамках покладених на них законодавцем обов‘язків, однак могли у цьому випадку застосувати м’якші методи впливу.

 

"Коли йдеться про таке дрібне і незначне порушення, як варіант, правоохоронці могли провести профілактично-роз‘яснювальну бесіду і винести, наприклад, усне попередження", - каже Тракало.

 

"Чому вони так не вчинили? Питання, яке обов‘язково буде вивчене. Насамперед усі обставини тієї ситуації і чи дійсно була необхідність запрошувати цих громадян до відділку поліції для складання адмінматеріалів. Наразі керівництвом поліції Рівненської області ініційовано проведення службової перевірки, яка має дати відповіді на ці запитання", - підкреслив речник Нацполіції.

 

Крім цього, за словами Тракала, з особовим складом поліції буде проведена роз’яснювальна розмова щодо одного з принципів реформування поліції.

 

"А саме - коли найперше мають застосовуватися методи комунікації з громадянами з роз‘ясненням щодо дотримання вимог законодавства", - резюмував речник Нацполіції.

 

Водночас президент Володимир Зеленський закликав правоохоронців не вживати заходів проти політичних протестувальників, якщо вони не порушують правопорядок.

 

"З’ясував ситуацію щодо нібито затримання хлопця та дівчини, які влаштували проти мене протест у Рівному. Ніякого затримання не було, але правоохоронці могли діяти м’якше. В поліції проведуть службову перевірку", - написав він.

 

"Закликаю МВС не вживати заходів проти політичних протестувальників, якщо люди не порушують правопорядок. Критики не боюся", - додав президент.

 

 

 

Як повідомляла УМ, у центрі Рівного на майдані Незалежності відбувся мітинг за імпічмент президента Володимира Зеленського, під час якого поліція затримала двох людей.

 

У поліції зазначили, що двоє місцевих жителів - 20-річний хлопець та 16-річна дівчина - проводили несанкціонований мітинг. В руках вони тримали плакати з написами "Імпічмент президенту" та "Не кумовство, а по-братськи".

 

Працівники поліції склали адмінпротоколи за ст. 185-1 КУпАП (порушення порядку і організації проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій). Крім того, оскільки правопорушниця неповнолітня, на матір склали адмінпротокол за невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей за ст. 184 КУпАП.

 

Пізніше поліцейські повідомили, що "затримання як такого не було, мовляв, учасників акції запросили до міськвідділу". Всі матеріали скеровуватимуться до суду для прийняття рішення. 

 

Перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко заявила, що готує запит до Нацполіції щодо затримання в Рівному двох молодих людей, які вийшли на мітинг за імпічмент президента Володимира Зеленського.

 

"Висловлюю обурення затриманням двох неповнолітніх в Рівному. Готую запит до Нацполіції", - повідомила Геращенко.

 

"Нагадаю, 5 попередніх років Банкову, ВР, КМ, обладміністрації чи не щодня пікетували, оголошували голодування, розбивали намети, встановлювали унітази, розвішували труси, закидували іграшковими свинями, й це іноді бували досить агресивні, а не тихі акції. По-різному поводилися мітингарі, це була демократія", - зазначила вона у Фейсбук. 

 

16-річна Дар'я Коцюруба розповіла Громадському, що не очікувала реакції на акцію взагалі. 

 

Вона розповіла, що, малюючи плакати з написами "Імпічмент президенту", "Україна – поза законом", "Не кумівство, а по-братськи", вона взагалі не очікувала реакції з боку перехожих чи поліції.

 

"Я думала, ми там щонайбільше годинку простоїмо, і підемо. Що люди в Рівному й так розуміють, що Зеленський нам не президент", — сказала Дар'я. На непогоджену акцію вона вийшла зі своїм 20-річним другом Романом.

 

Натомість до них підходили перехожі: дехто називав "порохоботами" і казали, що протестувальники стоять за гроші, інші — висловлювали підтримку. Одна жінка викликала поліцію.