Річниця поховання Івасюка, тоді похорон вилився у масову акцію протесту

11:41, 22.05.2019
Річниця поховання Івасюка, тоді похорон вилився у масову акцію протесту

22 травня 1979 року у Львові похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі вилився у масову акцію протесту, розповідає 24 Канал.

 

Смерть видатного композитора досі оповита таємницею. Івасюка знайшли повішеним у Брюховицькому лісі. Офіційна версія – самогубство через психічний розлад, неофіційна – вбивство агентами КДБ за націоналістичну позицію та популяризацію української мови та пісні.


Розслідування смерті композитора проводилося аби як, слідчих не здивувало те, що тіло провисіло в лісі кілька тижнів, було дуже спотвореним, а слід від мотузки був зовсім свіжим. До того ж, комуністична влада Львова всіляко намагалася перешкодити похованню Івасюка на Личаківському кладовищі.

 

 

22 травня на похорон прийшли більше 10 тисяч львів’ян. Труну несли на руках до самого цвинтаря, у Львові частково перекрили рух. На могилу принесли гори квітів і вінків, які міліція викинула в цей же день, а наступного – люди принесли їх іще більше. І так тривало протягом місяця.

 

Під час поховання виголошувалися промови та вірші, основним мотивом яких був протест проти свавілля радянської влади. Через виступи чимало львівських поетів та письменників опинилися в опалі, кілька потрапили за ґрати.

 

 

Після поховання невідомі кілька разів підпалювали могилу Івасюка та плюндрували хрест. Втім, кожного разу друзі композитора відновлювали надгробок. Зараз на могилі Володимира Івасюка встановлено пам’ятник, а слідство у справі про загибель композитора досі не дало відповідей, хто насправді стояв за його смертю.

 

Як відомо, у 2014 році Генеральна прокуратура поновила розслідування справи вбивства видатного композитора. У прокуратурі заявити, що вдалося знайти свідків та беззаперечні докази вбивства Володимира Івасюка працівниками КДБ. Оскільки справа стосується працівників спецслужби колишнього СРСР, матеріали розслідування передали військовій прокуратурі.