Володимир Зеленський послав сигнали Путіну російською мовою

11:39, 20.05.2019
Володимир Зеленський послав сигнали Путіну російською мовою

Новообраний президент Володимир Зеленський під час своєї промови на інавгурації у Верховній Раді послав сигнали президенту Росії Володимиру Путіну.
 
Він дав зрозуміти, що діалог з Москвою можливий, але за виконання першої умови - повернення українських заручників з Росії.
 
Наступним своїм викликом він назвав повернення втрачених територій.
 
Слова, які були сигналом до Путіна, Зеленський виголосив російською мовою.
 
Умови для діалогу
 
Президент Володимир Зеленський під час урочистої промови після складення присяги у Верховній Раді заявив, що його перше завдання - припинення вогню на Донбасі.
 
"Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати. І ми готові до діалогу, але (тут Зеленський раптом перейшов на російську мову, - ред.) я уверен, что первым шагом для начала этого диалога станет возвращение всех украинских пленных", - сказав Зеленський.
 
Новообраний президент запевнив, що готовий піти на все і без вагань втратити посаду глави держави, якщо це наблизить мир на Донбасі.
 
"Можу запевнити, що задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все. Я точно не боюсь приймати складні рішення, втрачати свою популярність, свої рейтинги. І якщо буде треба, я без вагань готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир", - сказав Зеленський.
 
Ці слова Зеленського викликали оплески у Верховній Раді.
 
"Не втрачаючи наші території. Ніколи", - додав президент.
 
Повернення Криму й Донбасу
 
Наступним своїм викликом він назвав повернення втрачених територій.
 
"Чесно кажучи, це формулювання не зовсім коректне, бо неможливо втратити те, що й  так наше по праву. І Крим, і Донбас - це українська земля, де ми втратили не тільки території, ми втратили найголовніше - людей", - сказав президент.
 
"И сегодня мы просто должны - я уверен, они нас слышат, - возвращать их сознание. Мы потеряли это сознание. За эти годы власть не сделала ничего, чтобы они чувствовали себя украинцами. Вони не чужі, вони наші, вони українці", - сказав Зеленський.
 
На це лідер Радикальної партії Олег Ляшко почав щось вигукувати.
 
"Вибачте… Вони розуміють українську мову? Так. Дуже дякую. Дякую, що ви продовжуєте ділити людей, пане Ляшко", - відповів Зеленський. 
 
"Бо українець, ми всі українці, де б ми не жили, українець - це не в паспорті, українець - це тут, у серці", - додав президент. 
 
"Я точно це знаю. Від бійців, які захищають нашу країну, наших героїв, як україномовних, так і русскоговорящих. Не буває сильної армії там, де влада не поважає людей, які віддають життя за країну кожного дня. І я зроблю все, аби ви (військові, - ред.) відчували повагу - це гідне, а головне стабільне фінансове забезпечення, це ваші житлові умови, стабільні відпустки після виконання бойових завдань, відпочинок для вас і ваших родин. Потрібно не розповідати про стандарти НАТО, творити їх", - підсумував Зеленський.
 
Як повідомляла "УМ", Володимир Зеленський склав присягу президента у Верховній Раді. Під час урочистої промови Зеленський запропонував уряду добровільно прийти у відставку і оголосив, що дає депутатам 2 місяці та "розпускає Верховну Раду".
 
Як проходила інавгурація Володимира Зеленського та всі подробиці, читайте в "УМ".