Україна домагатиметься визнання депортації кримських татар геноцидом

14:05, 17.05.2019
Україна домагатиметься визнання депортації кримських татар геноцидом

Депортацію кримськотатарського народу необхідно визнати геноцидом у судовому процесі.

 

На цьому наголосили учасники круглого столу, присвяченому 75-м роковинам депортації кримських татар, повідомляє 5 канал

 

Кажуть, що підґрунтя для такого рішення є: ще у 2015 році Верховна Рада ухвалила закон, яким визнала події 1944-го геноцидом кримських татар. Тоді ж прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала розслідування за фактом насильницького переселення з Кримського півострова. Воно триває і досі.

 

Наступним кроком має стати судове рішення. Першою серед європейських країн, яка визнала депортацію кримських татар геноцидом, стала Латвія. Таке рішення Сейм країни ухвалив 9 травня.

 

"Це перша ластівка, і почався процес. Ми зараз продовжуємо працювати по визнанню депортації 1944 року геноцидом іншими країнами. Зокрема, ми працюємо наразі з Литовською Республікою, ми працюємо з Естонією, з Польщею, з Німеччиною", – відзвітував голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескандер Барієв.

 

"Кримські татари втратили все: життя, батьківщину, майно – на підставі рішення державного органу. Ці права не були поновлені досі, вже в демократичній, незалежній українській державі. Говорила про це неодноразово. На мій погляд, це справа честі української держави сьогодні", – зазначила історик Гульнара Бекірова.

 

Як повідомляла УМ, парламент Латвії визнав депортацію 1944 року геноцидом проти кримсько-татарського народу. Сейм прийняв таку заяву з нагоди 75-річної депортації кримських татар владою СРСР.