П'ята річниця арешту Сенцова: активісти обійшли 14 посольств

16:34, 10.05.2019
П'ята річниця арешту Сенцова: активісти обійшли 14 посольств

До п’ятої річниці арешту кінорежисера та письменника Олега Сенцова та напередодні засідання Комітету міністрів Ради Європи у Гельсінкі у Києві проходить акція-перформанс "Do you remember?”.


Як повідомляє Укрінформ, участь в акції беруть близько 50 учасників.

 

За словами представника Української академії лідерства Андрія Марущака, активісти підготували 14 листів до посольств країн-членів Ради Європи, які знаходяться в Києві.

 

"Ми обрали такі дві вулиці, де найбільша концентрація європейських посольств. На вулиці Богдана Хмельницького ми відвідаємо Німеччину, Австрію, Швецію, Чехію, Грузію, Данію та Кіпр. На Ярославовому Валу відвідаємо Польщу, Норвегію, Фінляндію, Францію, Італію, Угорщину, Словаччину. Всього 14 посольств із 47 країн - членів Ради Європи. Проте всім іншим ми так само ці звернення будемо надсилати ", - сказала виконавчий директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

 

 

Вона зазначила, що у зверненнях вказано, що будь-який діалог з РФ можливий виключно через питання звільнення українських політв'язнів. Учасники акції рушили від пам'ятника Ярослава Мудрого на Золотих Воротах двома колонами по кілька десятків осіб до посольств, аби передати листи.

 

Акція проходить як перформанс: руки учасників сковані ланцюгом, рот заклеєний скотчем, на якому написані прізвища українських політв'язнів. За словами організаторів акції-перформансу, завдання акції - нагадати країнам-членам Ради Європи, що будь-який діалог із Путіним треба починати з питання звільнення Олега Сенцова та всіх заручників Кремля, які незаконно утримуються за ґратами в Росії та на окупованих українських територіях.

 

 

Активісти переконані, що саме це питання має стати основним на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, яке відбудеться 16-17 травня 2019 р. в Гельсінкі.

 

Крім того, приблизно дві сотні квітів висадили у Києві українські митці, науковці та координатори глобальної акції #SaveOlegSentsov під час флешмобу «Саджайте квіти, а не людей».

 

Як передає Радіо Свобода, тепер ці квіти ростуть у Хрещатому парку, в центрі столиці. Біля кожної з рослин – мініатюрна табличка з іменем українця, якого утримують у російському полоні в анексованому Криму, на окупованому Донбасі та в Росії.

 

 

Автором ідеї є акторка Римма Зюбіна. Вона зауважила, що цієї весни флешмоб підтримали у Празі та в деяких інших європейських містах: там саджали квіти та дерева, щоб нагадати світові про українських полонених Кремля.

 

Римма Зюбіна пояснила, що організатори невипадково обрали квіти, які звуться «канни» (співзвучні з Каннським кінофестивалем – ред.), щоб показати: такі люди, як Олег Сенцов, «мають творити, мають їздити у Канни, а не сидіти у російській тюрмі».

 

 

До акції долучилися, зокрема, режисер Ахтем Сеітаблаєв, письменник Андрій Курков, музикант Андрій Хливнюк (вокаліст гурту «Бумбокс»), історик Ігор Козловський (звільнений з російського полону на Донбасі) та філософ Вахтанг Кебуладзе.

 

 

 

За підрахунками активістів #SaveOlegSentsov, в Росії наразі утримують 98 українських політв’язнів, на окупованій частині Донбасу – понад 120 полонених військових та цивільних. Крім того, у російському СІЗО в Москві перебувають 24 українські моряки, захоплені росіянами в Азовському морі наприкінці минулого року.

 

Як повідомляла УМ, 10 травня 5 років тому у Сімферополі арештували кінорежисера і письменника Олега Сенцова.

 

Мати українського політв'язня Людмила Сенцова зазначила, що говорить з сином один раз на місяць по 20 хвилин.

 

Сенцов здебільшого запитує про стан здоров'я дітей (16-річна Аліна та 13-річний Влад), як вони вчаться та чим цікавляться.

 

Про своє здоров'я політв'язень завжди каже: "Усе добре".

 

"Він займається спортом, йде на поправку, п'є вітаміни та стежить за собою, за нього хвилюватися не треба. Тому можна і не питати. А що стосується дітей, то його цікавить будь-яка дрібниця — чи не захворіли, як вчаться. З ким Влад (син Олега — ред.) зустрічається, з ким дружить, [щоб обговорити це] нам і 20 хвилин не вистачає", — розповіла Людмила Сенцова.

 

Олег Сенцов — український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Лауреат Премії Сахарова “За свободу думки” та Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

 

У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Свій термін режисер відбуває на крайній півночі Російської Федерації в Лабитнангі.

 

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політв'язнів Кремля. Він відмовлявся від прийому їжі протягом 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.