Іван Залужний: 100-річний ветеран, з яким фотографувалися Зеленський і Порошенко (фото, відео)

10:59, 09.05.2019
Іван Залужний: 100-річний ветеран, з яким фотографувалися Зеленський і Порошенко (фото, відео)

Іван Залужний напередодні потиснув руку зв’язковій УПА Параскеві Зеленчук-Потяк та новообраному президенту Володимиру Зеленському (фото: facebook.com)

Учасник Другої світової війни Іван Залужний, який напередодні потиснув руку зв’язковій УПА Параскеві Зеленчук-Потяк та новообраному президенту Володимиру Зеленському, також є дідом загиблому під Амвросієвкою Івану Гутніку-Залужному.
 
Іван Анікейович Залужний отримав орден з рук президента Петра Порошенка, такий самий, як і посмертно його онук-нацгвардієць, який загинув 2014 року під Амвросієвкою на Донбасі.
 
10 травня ветерану Другої світової має виповнитися 101 рік.
 
У День пам'яті та примирення він став героєм фото разом з учасницею підпілля УПА і Володимиром Зеленським, яким новообраний президент закликав українців об'єднатися. 
 
Пережив війну та Голодомор
 
Іван Анікейович Залужний - військовий СРСР, капітан I рангу морської піхоти ВМФ СРСР, учасник Другої світової війни.
 
Народився у Кисличуватій на Дніпропетровщині (тоді Катеринославська губернія). У дитинстві пережив Голодомор 1932-1933 років. 
 
1938 року був призваний до Робітничо-Селянської Червоної армії. За успішну службу відзначений почесним знаком "Відмінник РСЧА". У віці 23 років удостоєний звання лейтенанта.
 
У 1941-1945 роки брав участь у Другій світовій війні.
 
 
Під час радянсько-японської війни командував пульвзводом 355-го окремого батальйону морської піхоти Тихоокеанського флоту. Героїчно проявив себе при звільненні міста Сейсін, за що був нагороджений Орденом Червоного Прапора.
 
Дослужився до звання капітана 1-го рангу.
 
Іван Залужний є кавалером ордена Червоного Прапора, двох орденів Вітчизняної війни II ступеня, ордена Червоної Зірки, ордена Богдана Хмельницького III ступеня та ордена "За мужність" III ступеня. 
 
Втрата єдиного онука
 
Як відомо, онук ветерана, боєць Нацгвардії України Іван Вікторович Залужний загинув 10 серпня 2014 року під час служби на блокпосту поблизу міста Амвросіївка на Донеччині.
 
Іван Залужний-молодший
 
Офіцер вступив у бій з сепаратистами, що напали на блокпост, але отримав смертельне поранення.
 
14 серпня 2014 року указом президента Петра Порошенка нацгвардієць Іван Залужний був посмертно нагороджений орденом "За мужність ІІІ ступеня".
 
 
 
На похоронах єдиного онука Іван Залужний-старший виголосив промову до своїх бойових побратимів, закликаючи їх зупинити Володимира Путіна та не допустити ескалації конфлікту.
 

 

 
Визнання від президентів
 
Примітно, що орден "За мужність ІІІ ступеня" Іван Залужний отримав з рук президента Петра Порошенка 12 травня 2018 року.
 
 
фото: прес-служба президента України
 
 
А 8 травня 2019 року, в День пам'яті та примирення, ветеран став героєм фото разом з учасницею підпілля УПА і Володимиром Зеленським, яким новообраний президент закликав українців об'єднатися. 
 
 
фото: facebook.com
 
Нагадаємо, Володимир Зеленський у День пам'яті та примирення показав зворушливе фото із зв’язковою УПА Параскевою Зеленчук-Потяк і військовим СРСР Іваном Залужним.