Турчинов:«Не потрібно заспокоювати агресора»

10:53, 08.05.2019
Турчинов:«Не потрібно заспокоювати агресора»

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у своєму зверненні з нагоди Дня пам'яті та примирення наголосив на важливості недопущення повторення подій, які були під час Другої світової війни, й одним із висновків, який світова спільнота має засвоїти, є розуміння безперспективності спроб заспокоїти країну-агресора.

 

"День пам'яті та примирення. Сьогодні світове співтовариство вклоняється пам'яті жертв Другої світової. Ця війна забрала життя мільйонів людей і довела, наскільки крихкими є незалежність країн, мир та спокій у світі. 8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно ухвалила "Акт про беззастережну капітуляцію" збройних сил нацистської Німеччини. Неможливо переоцінити внесок українців у цю перемогу!" - йдеться у зверненні Турчинова, оприлюдненому в середу вранці прес-службою РНБО.

 

У цьому контексті секретар РНБО України зазначив, що в 2014 році Росія, знехтувавши міжнародним правом, планувала переможний бліцкриг, починаючи із захоплення Криму, Донбасу, і завершуючи поневоленням усієї країни, так само, як фашистська Німеччина майже століття тому.

 

"Але планам Кремля з відновлення імперії жаху завадили українські патріоти - воїни, волонтери, весь народ України. Ворога зупинено, значну частину окупованих земель звільнено", - додав він.

 

Підсумовуючи, Турчинов висловив переконання в тому, що не можна забувати уроків історії.

 

"З тих подій потрібно зробити висновки: щоб не допустити страшних втрат та жертв, не потрібно намагатися умиротворити країну-агресора. Історія свідчить - імперію, яка прагне завоювань, неможливо вмовити дотримуватися стандартів міжнародної поведінки та поважати інтереси інших країн. Її можна зупинити лише силою зброї та послідовною непоступливою міжнародною позицією несприйняття агресії та невідворотності покарання агресора. Тому задача України та провідних демократичних країн світу - не допустити повторення страшних помилок минулого, що можуть призвести до катастрофи планетарного масштабу", - наголосив секретар РНБО.

 

Україна з 2015 року відзначає 8 травня День пам'яті та примирення. Це засновано указом президента України Петра Порошенка.