В Умані відновили пошкоджене хасидами розп’яття Ісуса Христа

13:31, 26.04.2019
В Умані відновили пошкоджене хасидами розп’яття Ісуса Христа

(Фото Роман Охо/Facebook)

До Великодня в Умані активна громада міста вчора встановила реставроване розп'яття Ісуса Христа, яке понівечили хасиди, на своє місце.


Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив уманський активіст Роман Охо.


Як розповідала "Україна молода" у січні цього року, на Водохреща в Умані четвертий раз поспіль невідомі пошкодили гіпсове розп’яття Ісуса Христа, яке містяни встановили на дерев’яному хресті на березі річки Кам’янка до річниці Хрещення Русі ще 5 років тому.


Тоді міський голова Умані Олександр Цебрій назвав той факт вандалізму ганебним, а черкаське обласне управління поліції відкрило кримінальне провадження за ознаками частини 3 статті 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України і встановило тих, хто таке вчинив.

 

 

Вандалами виявилася група хасидів. Двох із них – Йохана Ерсона та Яхіна Еллі, громадян США, які спробували по гарячих слідах втекли за океан, прикордонники та поліція затримали.


Як з’ясувалося, хулігани були напідпитку.


Спочатку обох хасидів посадили під домашній арешт, їм не дозволили виїхати до Америки і суд прийняв рішення про позбавлення волі на два роки з умовно з іспитовим терміном на півтора року.


На суді хлопці покаялися і попросили вибачення. Казали, що їм не було відомо, що скульптура Ісуса Христа на березі уманської річки вважається святинею.


Наразі вони періодично приходять для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, а також їм заворонено виїжджати за межі України без погодження.