Єнін пояснив своє рішення піти у відставку «політизацію справи Курченка»

17:16, 25.04.2019
Єнін пояснив своє рішення піти у відставку «політизацію справи Курченка»

(РБК-Україна)

Заступник генерального прокурора Євген Єнін заявив, що його відставка пов'язана, зокрема, з розслідуванням справи олігарха Сергія Курченка, якого підозрюють у масштабних розкраданнях.

 

Про це повідомляє РБК-Україна.

 

За його словами, у справі Курченка недостатньо доказів для оголошення підозри його фігурантам. 

 

"З кінця березня цього року я не давав жодних коментарів у справі Курченка... Низка ЗМІ поширили проти мене низку неправдивих фактів. Але я не скасував жодної підозри. Я не здійснював ніяких перешкод у справі Курченко. За останні два роки, були вжиті максимальні заходів для забезпечення будь-яких тисків зовні на слідчих", - зазначив він.

 

Також він сказав, що не тримається за свою посаду і йде у відставку.

 

"Я відчув, що ситуація навколо справи Курченка певною мірою штучно політизується, і моїх зусиль, щоб зняти цю політизацію недостатньо", - додав Енін.

 

Також Єнін заявив, що особисто знайомий з президентом Петром Порошенком, але тиск з його боку у так званій "справі Курченка" заперечує.

 

"Як і будь-який топ-чиновник в цій країні, я знайомий з Петром Порошенком. Водночас це жодним чином не стосується "Курченкогейт", це виключно інсинуації. А якщо хтось стверджує протилежне, і ви схильні повірити тому, на кому клейма нема де поставити, то я нічим допомогти не можу… Стосовно тиску все дуже просто. Тиснути на мене достатньо складно, я пройшов достатню кількість життєвих випробувань. Тиснути можна лише на того, хто гнеться", — сказав прокурор.

 

Також Єнін заперечив втручання генпрокурора Юрія Луценка у цю справу.

 

"Юрій Луценко є адміністративним керівником і він не має права втручатися в окреме кримінальне провадження", — пояснив він.

 

Також Єнін підтвердив виклик на допит представників оточення Порошенка — екс-глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна, заступника глави АП Олексія Філатова та колишньої голови Нацбанку Валерії Гонтаревої.

 

Підозри Ложкіну, Філатову і Гонатервій ГПУ оприлюднила 22 квітня. Так, Гонтареву підозрюють у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем і сприянні учасникам злочинних організацій, а Ложкіна і Філатова — у відмиванні грошей і також у сприянні учасникам злочинних організацій.

 

11 квітня прокурор Костянтин Кулик, якого відсторонили від розслідування справи олігарха Сергія Курченка, заявив, що президент Петро Порошенко покриває своє оточення, яке фігурує у справі, втручаючись у розслідування ГПУ. Порошенко заперечив це, заявивши, що Кулик отримав завдання від олігарха Ігоря Коломойського.

 

У межах розслідування справи проти олігарха-утікача Сергія Курченка з оточення екс-президента України Віктора Януковича, ГПУ повідомила про підозри 98 людям.

 

Агентство УНІАН з посиланням на Кулика повідомило, що серед цих 98 є люди оточення Порошенка. Зокрема екс-голова адміністрації президента Борис Ложкін, колишня голова НБУ Валерія Гонтарєва та заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов.

 

Водночас речник ГПУ Андрій Лисенко заявив, що Кулик не вручав підозри ані Гонтаревій, ані Філатову. Він намагався підготувати підозри, але це було незаконно.

 

Костянтин Кулик, нині заступник начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури і колишній прокурор сил АТО, є фігурантом розслідування НАБУ. У жовтні 2016 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури спільно з детективами НАБУ вручили обвинувальний акт Кулику щодо незаконного збагачення. Згодом НАБУ звинуватило Кулика у зловживанні службовим становищем для впливу на слідство та оприлюднило відео його допиту.

 

Передувало розслідуванню дані журналістів "Слідства.Інфо", які знайшли у Кулика квартири та майно, що не співставні його доходам. Костянтина Кулика звільнили з прокурора сил АТО, але призначили в ГПУ. Крім того, під час слідства президент нагородив його орденом "За заслуги".