«Схеми»: За два роки Зеленський 13 разів злітав до Женеви та Тель-Авіва, де мешкає Коломойський

09:17, 12.04.2019
«Схеми»: За два роки Зеленський 13 разів злітав до Женеви та Тель-Авіва, де мешкає Коломойський

(фото з сайту Радіо Свобода)

Кандидат у президенти Володимир Зеленський за останні два роки щонайменше 11 разів літав до Женеви, коли там мешкав олігарх Ігор Коломойський, а після його переїзду в Ізраїль шоумен двічі бував у Тель-Авіві.

 

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

 

Так, за даними журналістів, до Швейцарії кандидат у президенти літав у лютому, квітні, листопаді та грудні 2017 року, а потім в січні, в лютому (двічі), в березні, в квітні (двічі) та у червні 2018 року. У п’яти випадках разом із Зеленським літав юрист Коломойського Андрій Богдан, який у підсумку став радником кампанії шоумена на виборах.

 

 

Наприкінці літа 2018 року Коломойський переїхав до Ізраїлю, після чого Зеленський двічі побував в Тель-Авіві — у листопаді та грудні 2018 року. В останній раз разом із кандидатом літав голова партії "Слуга Народу" Іван Баканов.

 

 

Крім того, в розслідуванні йдеться, що упродовж цих двох років Зеленський неодноразово літав на приватних літаках разом із бізнес-партнерами Коломойського — Геннадієм Боголюбовим, братами Ігорем та Григорієм Суркісами, Тімуром Міндічем.

 

Сам олігарх заявив, що Зеленський був у нього на дні народження одного разу — в лютому 2018-го.

 

На уточнення, чи тоді це була їхня остання зустріч, олігарх додав: "По-моєму, так. Ви коли починаєте, ставите запитання, як слідчий, так я починаю соватися. Ну, може, десь і перетнувся, але чорт його знає. Ну так цілеспрямованих зустрічей якихось немає. Ну тим паче, ми ж розуміли, що вже почалася політична історія, тому всі ці зв'язки, що його компрометують, нам не потрібні".

 

Баканов відмовився коментувати журналістам поїздку до Ізраїлю разом із Зеленським, пояснивши, що "це його приватне життя".

 

"Отримати пояснення Зеленського про причини частих перельотів у Тель-Авів та Женеву з юристом олігарха не вдалось — останніми днями він не з’являвся на публіці, на дзвінки журналістів не відповідав, а його штаб залишив без відповіді запит "Схем" з проханням про коментар", — зазначили автори розслідування.

 

 

Як повідомляла УМ, кандидата в президенти Володимира Зеленського з олігархом Ігорем Коломойським пов'язує щонайменше три факти.

 

По-переше, Зеленського охороняє фірма ПАТ Sintes oil. Вона зареєстрована на чотири кіпрські фірми, і входить до складу одеського перевалочного комплексу, який контролює умовна група "Приват" Ігоря Коломойського.

 

По-друге, Зеленський та його команда мають спільних бізнес-партнерів з Коломойським. Зокрема, це кіпрська компанія Green Family LTD, яка володіє кінобізнесом команди "95 квартал" у Росії.

 

По-третє, кандидат у президенти та олігарх мають спільного юриста - це Андрій Богдан.



Богдан був радником Коломоського, коли той очолював Дніпропетровську область. А ще той самий Богдан стояв за спиною кандидата Зеленського під час його поїздки до Львова. Та роздавав там поради кварталівцям.