19-річну Риту Бондар видворили з України за роботу на пропагандиста Кисельова

19:37, 27.03.2019
19-річну Риту Бондар видворили з України за роботу на пропагандиста Кисельова

Маргарита Бондар каже, що шкодує, що писала дл пропагандистського видання "Украина.ру" (фото: facebook.com)

Служба безпеки України ініціювала депортацію з України 19-річної журналістки з Росії Маргарити Бондар, яка працювала на пропагандистське видання "Украина.ру" Дмитра Кисельова.
 
Сама Маргарита Бондар каже, що дійсно працювала на Кисельова, бо їй були потрібні гроші, але зараз їй соромно за це і вона не хоче повертатися до Росії. Дівчина на камеру порвала власний паспорт громадянина Росії.
 
Як повідомляє прес-центр СБУ, що Державна міграційна служба ухвалила рішення про примусове видворення журналістки у термін до 31 березня з України із забороною в'їзду на 3 роки.
 
Там розповіли, що протягом 2018 року Бондар на замовлення "Украина.ру", що входить до холдингу Дмитра Кисельова, систематично поширювала в інтернеті "тенденційну інформацію про суспільно-політичну ситуацію в Україні".
 
"Зокрема вона публікувала недостовірні та провокативні матеріали стосовно порушення прав національних меншин представниками вітчизняних націоналістичних організацій та начебто бездіяльності української правоохоронної системи", - розповідають правоохоронці.
 
В СБУ наголосили, що, згідно з експертним висновком фахівців Міністерства культури України, зміст вказаних публікацій "сприяє інспіруванню міжнаціональної та міжетнічної ворожнечі, дестабілізації суспільно-політичної обстановки".
 
Як пише The Babel, 21 березня Маргарита Бондар поскаржилася, що до її квартири ломляться невідомі чоловіки, які представилися працівниками Державної міграційної служби. Пізніше вона стерла пост і написала: "Відбій. Все в порядку. Все добре". Увечері того ж дня на своїй сторінці вона заявила, що увесь цей час з нею проводили "профілактичну бесіду" працівники поліції.
 
Рита стверджувала, що правоохоронці прийшли до неї через статтю на сайті "Нігіліст". У ній дівчина критикувала поліцію за бездіяльність під час погромів ромських таборів.
 
А 26 березня Бондар написала новий пост, у якому заявила, що насправді до неї приходили працівники Служби безпеки України. Вони начебто утримували її 7 годин, погрожували депортацією та в'язницею за 161 статтею "Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образу почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками".
 
За словами Маргарити, її нібито намагались завербувати. Журналістка уточнила, що претензії до неї висувають саме через роботу на російський сайт "Украина.ру". Цей сайт входить у холдинг "Россия Сегодня", його генеральний продюсер - Дмитро Кисельов. На сайті "Украина.ру" часто зʼявляються пропагандистські статті про "українських нацистів" та "цензуру в Україні".
 
Рита писала туди під псевдонімом Рима Войсток. Дівчина пояснює, що працювала з цим ЗМІ, бо потрібні були гроші, але остання стаття вийшла півроку тому, і тепер їй за це соромно.
 

Дівчина заявила, що боїться депортації, демонстративно порвала свій паспорт Росії та зняла це на відео. Вона попросила розголосу та підтримки ЗМІ, активістів та правозахисників. Натомість більшість коментарів під її постами були негативними: її засуджували за роботу на "Украина.ру" і закликали повертатися до Росії. За кілька годин Бондар видалила всі свої пости.
 
Маргариті Бондар 19 років. Вона народилась у Молдові. Коли їй було близько 10 років, вітчим дівчини купив у Росії земельну ділянку, і таким чином сім'ї вдалось отримати громадянство Росії. Пізніше її сім'я переїхала туди. За словами Рити, вона не хотіла жити в Росії і в 16 років переїхала до Києва. Зараз Маргарита має два громадянства: Молдови та Росії.
 
Після переїзду гроші на життя Маргариті давав вітчим. Дівчина стверджує, що жила у сквотах і підробляла тим, що грала на скрипці на вулицях. Каже, що випустилася з школи в Києві та навіть вступила до Академії мистецтв, але навчання не завершила.
 
Згодом дівчина почала спілкуватися з людьми лівих поглядів і цікавитись анархо-комунізмом. А рік тому написала першу статтю для лівого видання "Спільне". Приблизно тоді вона почала цікавитись життям ромів в Україні та критикувати правих за погроми. У самої Рити є ромське коріння - її прабабуся була ромкою. Бондар також є правозахисницею: працює координатором в організації "Група моніторингу прав національних меншин". З російським сайтом "Украина.ру" дівчина почала працювати минулого року. У цей період кілька разів їздила в Москву, каже, що до батьків.
 
Сама Рита розповіла виданню the Бабель, що 21 березня до неї у двері справді намагалися вдертися троє чоловіків. Дівчина злякалась і викликала поліцію, проте відкрити двері патрульним не змогла, тому що ключів від квартири в неї нібито не було. Каже, що загубила їх, коли вигулювала собаку: "У мене зараз двохмісячне цуценя алабая, коли я його вигулювала, то посіяла ключі. Ранком я його вигуляла, всі пішли та закрили мене саму вдома", - сказала вона.
 
"Поліція приїхала і сказала: "А для чого ти нас викликала, якщо у тебе немає ключів". Не знаю, можливо, вони (ті, хто ломився у двері, - ред.) показали поліції свої ксиви. Почався кіпіш, приїхала власниця квартири, відкрила двері, мені ці троє мужиків сказали їхати з ними", - говорить Бондар.
 
Вона розповідає, що чоловіки посадили її в машину, сказали, що вони з СБУ та привезли в офіс. 
 
"Там вивалили все, що знають про мене, і цю погань про "Украина.ру". Запитували, що відбувається у "Спільне" та "Нігіліст", хто головреди, хто журналісти, хто спонсори", - говорить Рита.
 
Вона стверджує, що її намагались вербувати. Каже, що готова була погодитись: "Я була б готова їздити в Рашку та зливати всю інфу, але звідки в мене гарантія, що вони не зіллють мене ФСБ або не кинуть, коли я перестану бути корисною? У мене доволі багато бекґраунду, який може не сподобатись росіянам. Хоча б те, що я співпрацюю з В'ячеславом Ліхачовим (колишній координатор "Восток-SOS", а тепер керівник "Групи моніторингу прав національних меншин", - ред.)".
 
У той час, коли вона активно писала про ромів, які живуть на Русанівських садах, їй почали погрожувати праві активісти (хто конкретно і з яких саме організацій, вона не уточнює). Журналіст сайту "Украина.ру" Владислав Мальцев написав статтю про Риту. У ній, за словами дівчини, йшлося про те, що "українські фашисти вбивають маленьку журналістку".
 
"Я йому написала: ти що, мужик, ох*їв, ти розумієш, що ти робиш? - розповідає Рита. - Він намагався допомогти, хотів узяти в мене інтерв'ю, я відмовлялась. Він писав мені щодня, питав, як справи, скидав статті, свої думки про політику. Я подумала, що мабуть він більш-менш розумна людина, хоча працює на лайно-ресурс. Тоді я ще толком не знала, що це за ресурс, знала тільки, що вони пишуть не дуже приємні речі про Україну. У принципі я теж постійно критикую владу в своїх статтях, це для мене характерно, як і для інших лівих".
 
Улітку минулого року Рита приїхала в Москву навідати свою сім'ю, тоді ж потрапила в редакцію "Украина.ру". Там, за словами дівчини, її "почали обробляти". Рита стверджує, що почала співпрацювати із сайтом та особливо не вникала в те, що це за видання та хто його фінансує. Говорить, що всі статті, які вона писала для цього видання, дуже сильно редагували, а заголовки переписували.
 
"Моя остання стаття там вийшла у вересні минулого року. Я брала інтерв'ю на марші ОУН-УПА, а текст вийшов із заголовком "Вам не страшно? Нацисти XXI століття пройшли маршем по вулицях Києва". Тоді я зрозуміла, що це п*здець. Я подивилася, що вони ще пишуть, і зрозуміла, що крепко влипла. Не знаю, можливо, я раніше навчилась писати, ніж думати".
 
Зараз Рита видалила всі свої пости у Facebook, які стосуються останніх подій. Говорить, що зробила це через негативні коментарі. Вона планує офіційно відмовитись від громадянства Росії та хотіла б отримати його в Україні.