Російський суд засудив Павла Гриба на 6 років

10:33, 22.03.2019
Російський суд засудив Павла Гриба на 6 років

(Громадське)

Російський суд визнав Павла Гриба винним у сприянні терористичній діяльності. Українця засудили до 6 років колонії. Вирок оголосив Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) у п'ятницю.

 

За інформацією "Громадського", напередодні Павло Гриб у своєму виступі заявив, що не визнає висунуті проти нього обвинувачення й сказав, що співробітники ФСБ "бандити та вбивці".

 

Телеканал також повідомляє, що українець оголосив голодування.

 

Російська прокуратура просила для 20-річного підсудного 6 років колонії загального режиму, сторона ж захисту вимагала виправдати його і звільнити з-під варти.

 

На засіданні в четвер Павло Гриб, який має вроджене захворювання, попросив про медичну допомогу. Після огляду лікарі заявили про наявність у Гриба проблем зі шлунком, однак суд відмовив у перенесенні засідання.

 

Батько обвинуваченого Ігор Гриб 21 березня повідомив ЗМІ, що не вірить у виправдальне рішення стосовно свого сина і сподівається на його обмін.

 

"В нас одна надія, що відбудеться якийсь обмін, або, можливо, гуманітарна акція з боку керівництва РФ", - наводить слова Ігоря Гриба "Укрінформ".

 

Він додав, що родичі Павла Гриба та його адвокати планують звертатися до світової спільноти із проханням про сприяння у його звільненні, а також заявив, що вони подадуть апеляційну скаргу на вирок.

 

Батько засудженого підкреслив, що хлопець потребує "термінової операції", без якої може померти.

 

Як повідомляла УМ, 24 серпня 2017 року Павла Гриба викрали співробітники ФСБ Росії на території Білорусі, в Гомелі, куди 19-річного хлопця заманила завербована спецслужбами Тетяна Єршова.

 

Громадянина України безпідставно звинуватили у підготовці теракту на території однієї зі шкіл Сочі. Лише через два місяці правозахисникам удалося встановити місцеперебування бранця: камера СІЗО міста Краснодар.
 

 

На той момент інвалід дитинства Іван Гриб готувався до серйозної операції, яку так i не зробили. 7 листопада 2018-го Північно-Кавказький окружний військовий суд укотре продовжив термін утримання Гриба під вартою на шiсть місяців.