Кияни просять підтримати петицію про встановлення пам’ятника Мазепі

13:24, 21.03.2019
Кияни просять підтримати петицію про встановлення пам’ятника Мазепі

На сайті Київської міської державної адміністрації зареєстрована петиція щодо встановлення у столиці пам’ятника Івану Мазепі.

 

Пропонують спорудити пам’ятник навпроти Києво-Печерської Лаври, біля Мистецького Арсеналу; біля (або на території) Києво-Могилянської академії; на вул. Івана Мазепи, навпроти провулку, де знаходився Військовий Микільський собор.

 

Саме на кошти Мазепи свого часу було відновлено або споруджено деякі будівлі комплексу Києво-Печерської Лаври.

 

"Його коштом тільки в Києві було відновлено чи побудовано: у Києво-Печерскій Лаврі - Троїцька Надбрамна церква, Успенський собор, Церква Всіх святих над Економічною брамою, Кам'яний мур з баштами; Свято-Троїцький собор Кирилівського монастиря, Церква Різдва Богородиці, Микільська лікарняна церква, Трапезна Покрови Богородиці, Вознесенська церква, Військовий Микільський собор, Богоявленський собор, Софійський собор, дзвіниця, дзвін і мури Софіївського монастиря", - йдеться в петиції.

 

Іван Мазепа – один з визначних Гетьманів Війська Запорізького. Саме Гетьман Мазепа, після того як побачив, що цар Петро І нищить основи української державності, пішов на союз зі шведами проти Московії.

 

Підтримати петицію можна за цим посиланням.