Володимир Вятрович вважає справу проти себе в Росії «театром абсурду»

13:15, 16.03.2019
Володимир Вятрович вважає справу проти себе в Росії «театром абсурду»

Для Кремля переосмислення радянського минулого українцями є вкрай небезпечним, оскільки на цій ідеології і тримається "путінський режим".

 

Так пояснив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович порушену в Росії проти нього кримінальну справу, повідомляє Радіо Свобода. 

 

Він назвав дії Слідчого комітету Росії "театром абсурду", оскільки саме спровокована Росією війна на Донбасі запустила в Україні наймасштабніше за весь час незалежності переосмислення спадку тоталітарної радянської системи. І "криголамами", які рухають цей процес, є люди, яких ця війна торкнулася безпосредньо.

 

"Навіть те формулювання, яке прозвучало, що відкрито кримінальну справу за такими-то статтями Кримінального кодексу Російської Федерації проти громадянина України (!), тобто це вже поза межами будь-якої нормальної, здорової логіки. Я вже мовчу про ті якісь нібито "історичні підґрунтя" цих звинувачень", - зазначив Володимир В’ятрович.

 

На його думку, це пов’язане з тим, що Росія спочатку дуже активно просувала засобами пропаганди не тільки на пострадянських теренах, а взагалі у світі власне бачення історії Другої світової війни чи історії ХХ століття, а зараз це вже приклад виходу на новий рівень – це вже залякування носіїв іншої точки зору.

 

"Безперечно, що для Росії саме те, що відбувається в Україні – переосмислення радянського минулого – є, напевне, найбільш небезпечним. Адже у нас це відбувається достатньо масштабно, ще й опираючись на відкриття архівів КДБ, тобто на те, що залишається абсолютно закритим у Російській Федерації", - Володимир В’ятрович.

 

"Чому для Росії настільки важливо зберегти всі ті міфи, стереотипи, пов’язані з радянським минулим і в першу чергу з Другою світовою війною? Та тому що по суті це зараз ідеологічна платформа сучасного путінського режиму, сучасного Кремля", - зазначив він. 

 

Якщо говорити про якісь спроби відновлення російського імперського впливу на пострадянському просторі, то вони неможливі без цієї ідеологічної платформи.

 

Як повідомляла УМ, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович отримав справу в Росії за увіковічнення пам'яті учасників українського визвольного руху.

 
Так, Слідчий комітет Росії у дусі пропаганди Москви заявляє, що Володимир В'ятрович заперечує приналежність учасників українського визвольного руху "до військ СС і їхню участь у військових злочинах проти мирного населення".