Олена Зайцева та Геннадій Дронов засуджені до 10 років тюрми за аварію в Харкові

16:17, 26.02.2019
Олена Зайцева та Геннадій Дронов засуджені до 10 років тюрми за аварію в Харкові

Олена Зайцева та Геннадій Дронов у суді (фото: facebook.com/ua.kharkiv.nstu)

Київський районний суд Харкова у вівторок, 26 лютого, виніс вирок обвинуваченим у смертельній аварії на Сумській Олені Зайцевій та Геннадію Дронову.
 
За аварію, в якій загинули 6 людей, вони засуджені до 10 років позбавлення волі. Це максимальний строк покарання, який вимагала прокуратура і який передбачений статтею 286 КК України про порушення правил безпеки дорожнього руху, якщо це спричинило загибель кількох осіб.
 
Обох також позбавили права керування транспортним засобом на три роки.
 
Зайцева себе винною визнала, Дронов - ні, передає ТСН.
 
Суд визначив, що ознак сп'яніння у Зайцевої, викликаного наркотичними або одурманюючими засобами, на основі матеріалів справи, не підтверджено.
 

 

Пом'якушючими обставинами суд визнав її щире каяття, яке виразилось у відшкодуванні кільком потерпілим.
 
Водночас те, що Дронов не визнав своєї вини, суд розцінив як намагання уникнути відповідальності, пише bbc.com.
 
Сам він пояснив такий великий термін, призначений судом, необхідністю заспокоїти суспільство, і заявив, що оскаржуватиме його.
 
Олена Зайцева була доставлена в зал судових засідань першою. Засідання було призначено на 14 годину, однак почалося із запізненням у 14 хвилин.
 
Адвокати Дронова наполягали на тому, що їх підзахисний не винен в скоєнні аварії. Адвокати ж Зайцевої просили суд врахувати пом'якшувальні обставини.
 
Судовий розгляд тривав більше року і завершився 19 лютого. За цей час відбулося близько 60 засідань.
 
Аварія в Харкові сталася 18 жовтня 2017 року. Автомобіль Lexus рухався від площі Конституції до центру, а Volkswagen Touareg піднімався Бурсацьким узвозом. О 20:53 Lexus виїхав на перехрестя (за свідченнями очевидців автомобіль рухався на шаленій швидкості) на забороняюче світло світлофора, де в нього врізався Volkswagen. Від удару Lexus відкинуло на тротуар.
 
У той час на перехресті поряд стояли пішоходи. Lexus збив світлофор, врізався у людей та перекинувся.
 
Олександр Євтеєв, Алла та Анастасія Сокіл, Наталя Умаєва, Ніна Кобесова загинули на місці. За кілька днів від важких травм померла Діана Берченко.
 
У лікарнях міста опинилося ще п'ятеро постраждалих: вагітна Жанна Власенко, Оксана Нестеренко, Юрій Неудачин, Олена Берченко та Анна Комар. Згодом серед постраждалих також опинилася пасажирка Лексуса Марина Ковальова.