Пожежа в Керченській протоці: танкери незаконно поставляли газ до Сирії (відео)

09:15, 22.01.2019
Пожежа в Керченській протоці: танкери незаконно поставляли газ до Сирії (відео)

На одному з танкерів стався вибух, в результаті якого загорілося і друге судно: загинули 11 людей (фото: facebook.com)

У нейтральних водах Чорного моря біля входу в Керченську протоку біля мису Опук ввечері 21 січня сталася пожежа два танкерах MAESTRO та VENICE, які ходять під прапором Танзанії.
 
Внаслідок пожежі загинули 14 людей, доля ще шести невідома. На суднах перебували громадяни Індії та Туреччини, передають росЗМІ з посиланням на екстрені служби окупованого Криму.
 
Танкери перебували в нейтральних водах. Вогнем було охоплено майже всю надводну частину одного з них. Станом на ранок вівторка 22 січня, пожежу ще не згасили.
 
Як повідомляє "Прямий" з посиланням на очевидців, два судна стояли на рейді і перевалювали вантаж. На одному з них стався вибух, в результаті якого загорілося і друге судно.
 
"Зараз горять обидва судна, людей намагаються врятувати. Там твориться щось страшне", - сказав один з очевидців.
 
У відео присутня нецензурна лексика:
 

 
У рятувальній операції взяли участь близько 10 суден.
 
За попередніми даними на суднах перебувало 17 і 14 осіб.
 
"Піднято тіла 11 загиблих, за уточненими даними ще 12 підняті живими", - йдеться в повідомленні російського "Інтерфакса" з посиланням на прес-службу Федерального агентства морського і річкового транспорту.
 
Водночас, джерело агентства в службах морського пошуку і порятунку додало, що ще як мінімум троє моряків, швидше за все, загинули. "Під воду пішли ще три тіла, їх не встигли підняти", - сказало джерело.
 
У Федеральному агентстві морського і річкового транспорту Росії розповіли, що на одному із судів стався вибух, коли між ними йшла перевалка палива. Потім пожежа перекинулася на інший танкер. Щоб врятуватися, моряки стрибали за борт.
 
Водночас, як повідомило Міністерство з питань тимчасово окупованих територій (МінТОТ) з посиланням на дані Офісу з питань контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), газові танкери, які зайнялися в районі Керченської протоки, задіяні до незаконних поставок газу в Сирію, починаючи з 2016 року.
 
 
За даними міжнародних моніторингових систем, танкер "VENICE" вийшоі із російського порту "Темрюк" 20 січня, але на момент аварії на судні не працювала система AIS (Automatic Identification System).
 
"Те ж саме спостерігалося і на танкері "MAESTRO" - остання інформація про судно зафіксована AIS 9 січня 2019 року", -заявили у міністерстві.
 
У відомстві зазначили, що система AIS надає можливість "не тільки вчасно реагувати на аварії суден та надавати допомогу потерпілим, але й відслідковувати порушення руху суден і незаконного перетину кордонів".
 
"Такі дії іноземних компаній, причетних до морських перевезень, спрямовані на уникнення відповідальності з боку українського законодавства, а також намагання не потрапити до списку компаній-порушників, до яких можуть застосовуватись міжнародно-правові санкції", - наголосили в МінТОТ.
 
"Наразі важко встановити походження газу, який перевозився, однак за наявною інформацією, судна VENICE та MAESTRO залучались до поставок газу, видобутого як з українського шельфу, так і з інших країн.
 
У міністерстві підкреслили, що вказані судна раніше заходили до закритих портів тимчасово окупованого Криму та є порушниками режиму тимчасово окупованих територій.