Голова Нафтогазу заявив про можливість відмови від позову до Газпрому задля продовження контракту на транзит

10:54, 10.01.2019
Голова Нафтогазу заявив про можливість відмови від позову до Газпрому задля продовження контракту на транзит

Договір на транзит газу із Росії до Європи через Україну завершується у 2019 році

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив про можливий перегляд умов арбітражу або відмови від другого позову буде прив’язана до укладення нового довгострокового контракту на транзит газу з Росії через українську газотранспортну систему.

Про це він заявив в інтерв’ю 5 каналу.

Андрій Коболєв зазначив, що позов на 12 мільярдів доларів, про який іде мова, стосується неотриманих "Нафтогазом" грошей через те, що Росія зменшує транзит газу через територію України. Цей позов він назвав козирем у перемовинах із "Газпрмом".

"Фактично ми говоримо російським колегам: якщо ви будуєте (газопроводи в обхід України - ред. "УМ") і не хочете транспортувати (через територію України - ред. "УМ"), то компенсуйте. Якщо хочете транспортувати й готові укласти довгостроковий контракт за європейськими правилами, з гарантіями, що ці гроші ви нам заплатите, ми готові від позову відмовитися, або переглянути його, або змінити його", - сказав він.

При цьому Андрій Коболєв заявив, що єврокомісія, яка долучена до перемовин щодо продовження транспортування газу до Європи через Українську ГТС, вже поінформована про ймовірність поступок з боку "Нафтогазу".

Однак, зазначив голова правління "Нафтогазу", поступки можливі лише після дозволу акціонера, яку представляє уряд.



Нагадаємо, після взаємозаліків згідно міжнародних арбітражів, "Газпром" винен "Нафтогазу" понад 2,56 мільярди доларів за невиконання умов попередніх контрактів на транзит газу.