Вже дві черкаські релігійні громади перейшли до Православної церкви України

18:18, 03.01.2019
Вже дві черкаські релігійні громади перейшли до Православної церкви України

Друга парафія на Черкащині приєдналася до ПЦУ

На Черкащині після того, як про свій перехід до Православної церкви України оголосила релігійна громада села Скибин Жашківського району, геть від Московського патріархату пішли й парафіяни ще одного населеного пункту того ж району – села Охматова.

«Ці релігійні громади разом зі своїми священиками – отцями Ігорем та Валерієм, справді приєдналися до Православної церкви України»,– розповідає «Україні молодій» митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

За його словами, в одного зі священиків у підпорядкуванні дві громади, у іншого – три.

Також вже відомо, наголошує владика Іоан, що перейти до православної церкви України висловлюють бажання інші черкаські релігійні громади. І після одержання Томоса цей процес значно активізується.

До речі, село Охматів на Жашківщині відоме своєю козацькою славою. Саме тут відбулися дві битви у січні 1644 та 1655 роках. У першому бою біля Охматова українці розгромили татарів, а у другому – поляків та татарів. З 1917 року це козацьке село було у складі УНР.

Охматів є малою батьківщиною знаменитого фольклориста, диригента і композитора Порфирія Демуцького. Нині його ім’я носить музичне училище в Умані. В Охматові народився його син Данило Демуцький, заслужений діяч мистецтв України і відомий кінооператор, який знімав фільм «Земля» з Олександром Довженком. У Демуцьких свого часу гостював композитор Микола Лисенко, який ще наприкінці ХІХ століття високо оцінив організований Порфирієм Демуцьким охматівський народний хор і єдність та патріотичність сільської громади.