Верховна Рада та Міністерство фінансів хочуть змінити порядок визначення вартості авто

16:43, 12.12.2018
Верховна Рада та Міністерство фінансів хочуть змінити порядок визначення вартості авто

Комітет із митної політики та Мінфін хочуть покращити механізм оцінки вживаних авто

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна повідомила, що її комітет спільно з Міністерством фінансів розробив зміни до порядку визначення вартості автомобіля при розмитненні.

Про це повідомляє «Громадське».

«Ці зміни перш за все мають вирішити проблему коригування митними органами вартості транспортних засобів, щодо яких здійснюється митне оформлення. Втручання в методику визначення митної вартості транспортних засобів спричинило створення величезних черг на митницях і створило перепони для власників авто з іноземною реєстрацією для розмитнення своїх авто якомога скоріше у пільговий період», — повідомила Южаніна.

Відповідно до пропозиції, для доведення вартості автомобіля власнику потрібно буде надати підтверджуючий документ, зокрема банківську довідку, договір купівлі-продажу або копію митних декларацій.

Якщо власник машини не надасть ці документи, то митники встановлюватимуть вартість самостійно. Для цього будуть аналізувати інформацію про вартість аналогічного автомобіля у країні, з якої його привезли.

«Це моє останнє втручання в процес виконання законодавчих норм — далі лише викриття осіб та їхніх протиправних дій», — додала Южаніна.

Зазначається, що станом на 10 грудня в Україні розмитнили 1000 авто на єврономерах за новими правилами. Середня вартість розмитнення склала 65,8 тисячі гривень. Перша автівка була розмитнена в Чернівецькій області.

Нагадаємо, 8 листопада прийняли закон про розмитнення так званих "євроблях".

Він викликав акції протесту та блокування доріг і митниці користувачами автівок на єврономерах.