Перший урожай раніше зібрали фермери з Херсону. А завдяки досвіду колег в цьому році цибулини крокусу посівного (шафрану) висадили і в селі Матвіівка під Запоріжжям.
Сім'я фермера Кирила Кочергіна вирішила почати з 2 соток, посадивши близько 9 тисяч цибулин.
"Ми п'ять років тому за підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва почали займатися ягодами: вирощували полуницю, малину, але через низьку ціну при нестачі вологи і підвищенні температур, при високих витратах на її вирощування почали цікавитися нішевими культурами", - розповів фермер.
За його словами, на одному з семінарів від проекту він познайомився з фермером з Херсона, який вже 4 роки займається вирощуванням шафрану.
"Після його надихаючої розповіді про вирощування шафрану ми з сестрою Вікторією Вірозубовою вирішили посадити і спробувати, що це таке. Ці ж хлопці допомогли придбати цибулини і розповіли технологію посадки, збору, сушки. Вирішили почати з малого, висадили близько 9 тисяч цибулин. Штука в роздріб коштує близько 6-10 гривень, залежить від розміру і ваги, оптова ціна від 7 до 15 доларів за кілограм. Перш ніж їх садити, ми підготували грунт. Наш посушливий клімат шафрану підходить. Його можна просто посадити, не поливати, нічим не удобрювати. Посадка була на початку серпня, вже в 20-х числах вересня почали прокльовується листочки, а 1 жовтня зацвіли. Цвіте шафран близько місяця і лише восени, пік цвітіння триває 2 тижні", - повідомив Кочергін.
Він зізнався, що у вирощування шафрану довелося вкласти всі гроші, які планувалося витратити на матеріали для перекриття даху:
"Було страшно, а раптом піде не так, не виросте", - розповів фермер.
Кочергін разом з родиною починає збирати шафран з першими променями сонця, поки квіти не розпустилися. У бутонах головна цінність рослини - червоні рильця.